Prije točno 29 godina Hrvatska prvi put nastupila na Olimpijskim igrama i to svega 17 dana nakon primanja u međunarodnu olimpijsku obitelj

Zimske Olimpijske igre u francuskom Albertvillu ostat će zauvijek zapisane u povijesti hrvatskog sporta. Prije točno 29 godina na današnji dan, 8. veljače, hrvatska zastava prvi put se zavijorila na jednim Olimpijskim igrama! Sve se to odigralo svega 17 dana nakon što je Hrvatska primljena u međunarodnu olimpijsku obitelj.

Tadašnje hrvatsko izaslanstvo predvodila je umjetnička klizačica Sanda Dubravčić Šimunjak, jedina hrvatska sportašica kojoj je pripala čast paljenja olimpijskog plamena na otvaranju Igara i to onima u Sarajevu osam godina ranije, odnosno 1984. godine. Zastavu je na otvaranju nosio Sandin sportski kolega, umjetnički klizač Tomislav Čižmešija, a na zatvaranju skijaš trkač Siniša Vuković. Ostali članovi koji su prvi put predstavljali svoju domovinu na olimpijadi bili su Željka Čižmešija, također umjetnička klizačica, Vedran Pavlek (alpski skijaš), treneri Ozren Muller, Mladen Mumelaš i Darko Štimac, te liječnik Ivan Drinković.

Iako naši sportaši nisu ostvarili nijedan zapaženiji rezultat na Igrama, francuski Albertvill upisan je zlatnim slovima u povijest olimpijskog sporta u nas.

Dodajmo još kako su istog datuma, deset godina kasnije, otvorene ZOI U Salt Lake Cityu na kojima je briljirala naša najbolja skijašica Janica Kostelić osvojivši tri zlatne i jednu srebrnu medalju čime je postala prava senzacija, a Hrvatsku je dovela u središte svjetske javnosti.

(www.icv.hr, mra, povijest.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content