Prije točno godinu dana zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj: Oboljelo ukupno 241.048 osoba

Prije točno godinu dana zabilježen je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj i tada je rijetko tko mogao zamisliti da će pandemija potrajati ovoliko dugo. U međuvremenu se pojavilo nekoliko cjepiva, ali epidemiolozi govore da još uvijek nije vrijeme za veliko opuštanje – piše vecernji.hr

Tijekom 2020. Hrvatska je bila ujedinjena s ostatkom svijeta u borbi protiv novog koronavirusa. Borba protiv COVIDA-19 još uvijek traje s obzirom na nove sojeve virusa i poteškoća oko isporuke registriranih cjepiva.

U godinu dana u Hrvatskoj zaraza je zabilježena kod ukupno 241.048 osoba, a 5.477 ih je umrlo uslijed posljedica zaraze. Državni zavod za statistiku objavio je da je od ožujka, kada je službeno proglašena epidemija u Hrvatskoj, pa do prosinca 2020. godine, broj umrlih porastao za 13,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prvi slučaj 25. veljače, prva smrt mjesec dana kasnije

Prve mjere prevencije i zaštite od novog koronavirusa na međunarodnim zračnim i morskim lukama u Hrvatskoj počele su 24. siječnja, a Nacionalni stožer civilne zaštite osnovan je 20. veljače. Dan kasnije, donesena je odluka o osnivanju karantene, a tri dana kasnije, školama se preporučuje da ne odlaze na školske ekskurzije i izlete u Italiju.

Prvi slučaj koronavirusa zabilježen je u utorak 25. veljače u Zagrebu. Riječ je o mladiću koji je bio na nogometnoj utakmici u Milanu. Ministar zdravstva Vili Beroš odluku o proglašenju epidemije koronavirusa donio je 11. ožujka.

Prvu psihološku granicu od 100 zaraženih, Hrvatska je prošla 19. ožujka, a onu od 1000 zaraženih prošla je dva tjedna nakon – 2. travnja. Prva smrt uslijed komplikacija bolesti COVIDA-19 zabilježena je mjesec dana od pojave virusa u Hrvatskoj, 25. ožujka.

Kronologiju pandemije u ovih godinu dana pogledajte OVDJE.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content