Projekti vrijedni 3,5 milijarde kuna: Doznajte što Grad Virovitica priprema za programsko razdoblje 2021. – 2027.

Gradonačelnik Ivica Kirin održao je danas (srijeda) sastanak s ravnateljicama razvojnih agencija VIDRA i VTA, Eminom Kovač i Tihanom Harmund, a tema su bili projekti planirani u programskom razdoblju 2021. – 2027.

Sastanku su nazočili i pročelnica Ureda gradonačelnika Đurđa Aragović, pročelnik gradskog Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Antonio Dražić te zamjenica ravnateljice Razvojne agencije VIDRA Željka Vuković.

Ovom prilikom gradonačelnik je prezentirao strateške projekte koje Grad, zajedno s Virovitičko-podravskom županijom, priprema za naredni period.

Na početku sastanka govorilo se o projektima koje je Razvojna agencija VIDRA kao regionalni koordinator prijavila na Mehanizam za otpornost i oporavak. Među njima je pet gradskih projekata.

– Prijavljena je III. osnovna školu koja bi se trebala graditi na prostoru bivše vojarne i vrijedna je preko 80 milijuna kuna, nova Glazbena škola 23 milijuna kuna, zatim novi Autobusni kolodvor s pristupnim cestama koji je vrijedan oko 25 milijuna kuna, Virovitička jezera i ono najvažnije, sportsko-rekreacijski centar, odnosno izgradnju gradskih bazena. Vrijednost projekta je 39 milijuna kuna i već imamo spremnu građevinsku dozvolu – rekao je gradonačelnik Kirin dodavši kako je u planu na ovaj Mehanizam i prijava projekta izgradnje nove područne škole u Čemernici koja je prvotna trebala biti financirana iz vlastitih sredstava.

Prema riječima gradonačelnika, svi ti projekti, ukoliko prođu, do 2022. godine moraju biti ugovoreni te će početi radovi na njima.

U nastavku sastanka razgovaralo se o strateškim projektima koji nisu bitni samo za Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju, već i za cijelu regiju, a koji su u planu za prijavu u ovom programskom periodu.

Jedan od njih je svakako brza cesta D12, odnosno cesta koja “život znači” za ovaj kraj, kao i nastavak izgradnje Podravske magistrale.

Gradonačelnik Kirin osvrnuo se još jednom i na projekt uređenja sliva Ođenice, odnosno uređenje Virovitičkih jezera koji će, u suradnji s Hrvatskim vodama, ići u dvije faze.

– U sklopu prve faze projekta u planu je uređenje Virovitičkih jezera, akumulacije Franjevina, zatim uređenje akumulacije na 1. i 2. ribnjaku kao i na 10. i 11. te uređenje same Ođenice sa tri ustave i izgradnja jezera Bajer. Za drugu fazu – Ođenica II radi se studija, a tim projektom bi spojili Viroviticu s rijekom Dravom i kompletno uredili pojas uz Ođenicu sa svim pratećim sadržajima – istaknuo je Kirin.

Govorilo se i o megazoni Zapad II koja će sa oko 390 ha biti jedna od najvećih poslovnih zona u Hrvatskoj, a u narednom periodu u planu je osigurati prometnu i komunalnu infrastrukturu kako bi se investitorima omogućilo investiranje u istoj.

Od strateških projekata na području grada Virovitice, gradonačelnik je još izdvojio Turističku zonu Bilogora gdje su također predviđeni turistički sadržaji zbog geotermalnog potencijala, kao i Športsko-rekreacijski centar Vegeška gdje su u planu bazeni koji već imaju građevinsku dozvolu, izgradnja i uređenje multifunkcionalne dvorane, atletskog stadiona, kuglane i drugih sadržaja koji gradu nedostaju. Predviđena je i izgradnja hotela te bi tako ovaj kompleks imao turističke i rekreativne sadržaje.

Također, najavljeno je i ulaganje u razvoj cikloturizma na području grada, a Grad je spreman i za natječaj za geotermalne bušotine.

– Za sada su predviđene tri bušotine na području grada, jedna na području bivše vojarne, jedna u megazoni Zapad II i treća u zoni Bilogora. Time bismo omogućili grijanje pomoću resursa kojim raspolažemo, a ovaj resurs je važan kako za poslovne zone, tako i staklenike i plastenike. Vrijednost svih projekata koje planiramo u ovom programskom periodu je oko 3,5 milijarde kuna i ono što je najvažnije, svi oni su prostorno-planski određeni, zemljište je većinom gradsko ili državno i neki su već u visokoj fazi što se tiče izdavanja potrebnih dozvola – rekao je I. Kirin.

(virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content