Ruža Bartulović-Šoš od vune izrađuje igračke: Svaki lik iz “Vunene družine“ ima svoju priču

Živimo u vremenu kada moderne i popularne igračke za djecu dosežu ogromne iznose, a mala djeca dobivaju na poklon lutke koje su sve sličnije ljudima: govore, obavljaju nuždu, hodaju… Unatoč tome mnogima su i dalje najdraži plišanci, koji im daju osjećaj mekoće, sigurnosti i podsjećaju ih na dom. Vodeći se time došli smo do Ruže Bartulović-Šoš iz Špišić Bukovice. Ova umirovljenica i baka četvero unuka svoje mališane, ali i druge u mjestu rado iznenadi ručno izrađenim lutkama i plišancima od vune.

Umjesto skupih, kupovnih barbika, čije cijene mogu biti i do 1700 kuna za pojedine setove, baka Ruža djeci radije pokloni dar od srca koji sama izradi, provodeći sate smišljajući detalje po kojima će svaki biti unikat za sebe.

Posjetili smo je u njenom domu, u kojem je uvijek radno. Baka Ruža dočekala nas je s osmijehom i rukama punim vune, okružena svojim likovima koji će razveseliti i velike i male.

received 220896153019923 Custom

ŠTRIKA OD SVOJE PETNAESTE

– Ručnim radom se bavim od svoje petnaeste godine, a sada su mi 63. Oduvijek sam voljela lutke, ali dugo mi je trebalo da se odvažim napraviti jednu. U mladosti sam se više bavila štrikanjem: odjeće, kapa, heklanjem, izrađivala sam nakit i bavila se izradom dekupaža.

Prva lutka koju sam izradila bila je za mojeg najstarijeg unuka Stjepana. Radila sam je tako da mu baš nalikuje. Nakon toga su sve moje sestre poželjele imati svoje lutke. S obzirom na to da ih imam pet, prve lutke su mi bile „one“: Marica, Ljubica, Zorica, Slavica i Gorica. Da, sve se rimuju – govori nam kroz smijeh baka Ruža.

Bila je to prekretnica – lutke su postale njena najdraža zanimacija.

FB IMG 1612862981712 Custom

– Jako sam ih zavoljela i od tada sam napravila lutke za svaku priliku, za brojne velike i male: za osoblje s hitne iz Virovitice, razne ribiče, lovce, pa čak i umirovljenice, poput mene – dodaje Ruža Bartulović-Šoš.

Baka Ruža nam je odala kako svaku igračku izrađuje tako da nalikuje osobi kojoj će je pokloniti. Osim toga, voli s osobom kojoj će igračka biti namijenjena razgovarati o željama. Iz njenih ruku nastaju tako uobičajeni plišanci poput medvjedića, pasa, sobova, ali i Pipi Duge Čarape, cijele jaslice, obitelj miševa.

Baka Ruža plete, šije i štrika i dječju odjeću, igračke za kućne ljubimce, voće i povrće, popularne likove s crtića i slično. Svoje igračke od vune zove „Vunena družina“. Za izradu igračke u prosjeku joj trebaju dva do tri sata, a za zahtjevniju, ako je riječ o heklanima, i do dva dana.

– Ništa nije teško ako to radite s ljubavlju – poručuje ova kreativna umirovljenica, koja i starim odjevnim predmetima voli dati novu svrhu.

received 776460806602852 Custom

KORISNE STARE VESTE, KAPE, RUKAVICE

– Osim nove, koristim i staru, recikliranu vunu. Od nečije stare vunene veste napravim novi predmet ili igračku. Izrađujem i igračke za ljubimce. Dogodi se da se mace zažele staromodnog miša izrađenog od klupka vune ili se psi zažele tople dekice. S obzirom na to da volim vrijeme provoditi gledajući televiziju, tako se i odmaram i usput izrađujem igračke. Vrijeme tako brže prođe, a ako nešto volite, onda vam nije teško. Usrećuje me što znam da će se neko dijete ili odrasla osoba razveseliti igrački, ili njihovoj maloj „vunenoj minijaturi“ – ističe baka Ruža, koja zna kako će iskoristiti svaku staru kapu, rukavicu te sve o ljepoti štrikanja i heklanja.

received 260060502145996 Custom

Za potonje kaže kako igrački ili predmetu daje ljepši izgled. U svaku je utkano puno materijala, vremena i ljubavi, pa, iako ih ne prodaje, kaže kako uočava problem kod roditelja koji će dvaput promisliti hoće li kupiti ovakvu igračku ili neku dostupniju cijenom.

– Problem kod krpenih igračaka je u tome što iako su unikatne, roditelji ne vide njihovu vrijednost, već idu u korak s onim što vide na televiziji, iako te skupe igračke djetetu postanu stare već nakon nekoliko dana korištenja i nešto što svako drugo dijete ima. Tako će radije odvojiti 100 kuna za plastiku nego ručno izrađenu igračku – zaključila je baka Ruža, koja kaže kako djeca, prema reakcijama na njene krpene plišance, uživaju i u ovim „običnim“ lutkama, a koje ih, s obzirom da su unikatne i napravljene samo za njih, jednako privlače.

(www.icv.hr, ak, foto: privatni arhiv)

FB IMG 1612863135822 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content