Sjednica Skupštine OBŽ: Novi Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, vrijedan 100 milijuna kuna, unaprijedit će poljoprivrednu proizvodnju Slavonije

Danas (četvrtak) je u dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti održana, predzadnja u aktualnom sazivu, 37. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije, a na njoj je župan Ivan Anušić govorio o dva krucijalna projekta, izgradnji Regionalnog distribucijskog centra i Gospodarskog centra, napominjući kako se realiziraju svi projekti koji su najavljeni na početku njegova mandata.

– Sutra (26. veljače) potpisat ćemo ugovor s izvođačem radova za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, projekta vrijednog 100 milijuna kuna koji će unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju na ovom području, a osobito je značajan za male proizvođače i ostale koji moraju postati konkurentniji na tržištu. Drugi aktualni projekt o komu danas podnosimo informaciju na sjednici Županijske skupštine je Gospodarski centar u Osijeku. U narednih desetak dana završit će postupak odabira najpovoljnijeg izvođača i potom će se potpisati ugovor o izvođenju radova. Sadašnji sajamski prostor Pampas nema potrebne uvjete za rad te će se preseliti u novi Gospodarski centar koji nije samo sajamski prostor nego obuhvaća i druge sadržaje, potporne institucije u gospodarstvu, znanstvene institucije, koji će poslovati cijelu godinu, a ne samo za vrijeme sajmova. Očekujem da će u ovo vrijeme iduće godine biti završena izgradnja Gospodarskog centra, vizualno i funkcionalno vrhunskog centra za namjene za koje je predviđen – rekao je župan Anušić.

O realizacija projekta izgradnje poljoprivredne infrastrukture koja je od posebnog značaja za Osječko-baranjsku županiju i poljoprivredne proizvođače, govorila je Silva Wendling pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu istaknuvši kako će se odvijati u tri faze.

-Prva faza obuhvaća smještajne kapacitete u U.L.O. režimu i s dinamičkom atmosferom. Planirani kapacitet iznosi 2.910 tona jabuka i ostalih voćarskih vrsta pogodnih za skladištenje. Od toga prostori za 690 tona se odnose na ekološku proizvodnju, a 220 tona za komercijalnu proizvodnju. Postoje i prostori koji će služiti za privremeno skladištenje voća i povrća, pa će ukupni smještajni kapacitet voća i povrća u RDC-u biti 3.298 tona. Objekt će se graditi na prostoru na 8.000 kvadratnih metara u Eko industrijskoj zoni Nemetin, a planirano je zapošljavanje 25 djelatnika i još 29 na određeno radno vrijeme – istaknula je Wendling.

Dodala je još kako je na području Osječko-baranjske županije u tijeku izgradnja tri sustava navodnjavanja (SN Puškaš, SN Mala šuma – Veliki vrt i SN Poljoprivredni institut Osijek), a raspisan je javni natječaj za izgradnju SN Budimci-Krndija. Za tri sustava su u cijelosti osigurana sredstva iz Programa ruralnog razvoja.

– Naravno, projektiraju se i drugi novi sustavi navodnjavanja u kojima se prilagođavamo potrebama korisnika odnosno naših poljoprivrednika koji su uvidjeli da bez sustava navodnjavanja nema ni stabilne proizvodnje – zaključila je Wendling. (www.icv.hr, tj)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content