U tijeku radovi na Centru za posjetitelje Križnica: Uskoro moderni turistički sadržaji za uživanje i istraživanje u prirodi

U tijeku su radovi na projektu Centar za posjetitelje Križnica – Interpretacijski centar rezevata biosfere Mura – Drava – Dunav. Riječ je o projektu vrijednom 15,5 milijuna kuna čiji je nositelj Općina Pitomača. Partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica općine Pitomača, a projektnu prijavu izradila je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji s Općinom Pitomačom.

Danas (ponedjeljak) radove su u pratnji domaćina načelnika Pitomače Željka Grgačića, između ostalih, obišli saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement…

– Ovo je prekrasan projekt i vjerujem da će biti magnet za turiste. Vrijedan je 15,5 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva iz EU u iznosu od 13,2 milijuna kuna, a iz državnog proračuna je osigurano još 1,7 milijuna kuna, tako da vrlo mali dio otpada na Općinu Pitomaču. Kontinuirano radimo na turističkoj ponudi naše općine, obnovili smo kuću Petra Preradovića u Grabrovnici, a tu je i još jedan projekt koji nam je odobren – klopotec i vidikovac u Aršanju. Vjerujem da ćemo tako pokrenuti turizam na području općine – rekao je Grgačić, dodavši da će, kada projekt bude realiziran, Centar za posjetitelje u Križnici imati brojne sadržaje, među kojima i vlak na solarni pogon, malo jezero, gnijezdo orla štekavca, amfiteatar, pješačko-biciklističke staze, istraživačku stanicu i brojne druge rekreativno-turističke sadržaje.

IMG 7918

Kroz izradu multimedijalnih sadržaja usmjerenih na interpretaciju prirodne baštine na edukativan i inovativan način organizirat će se i edukativne radionice te programa škole u prirodi. Kompletan prostor Centra bit će pristupačan osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a na raspolaganju će imati i educirane turističke vodiče.

Ovaj će Centar biti nova točka na turističkoj karti Virovitičko-podravske županije.

– Križnica, koja ima specifični položaj riječnog otoka kako u Hrvatskoj, tako i na području naše županije i općine Pitomače, sigurno će ovim dodatnim sadržajem biti mamac za još više posjetitelja. Dio je to i rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, koji je, uz Park prirode Papuk, jedan od dva UNESCO područja na području naše županije. Uz ovaj projekt ovdje na Križnici moram izdvojiti i obnovljenu rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici, ali i niz projekata diljem Virovitičko-podravske županije, koji imaju za cilj očuvanje kulturne baštine, ali i razvoj turističkih mogućnosti. Tu je obnovljeni Dvorac Pejačević u Virovitici, Kurija Janković u Kapeli Dvoru, Dvorac Janković u Suhopolju, budući Dvorac Janković u Cabuni, Centar za posjetitelje Dravska priča, koji je nedavno završen u Noskovcima, a koji je nekada bio ljetnikovac grofa Draškovića. Svi oni u budućnosti će ponuditi jednu novu sliku mogućnosti razvoja turizma, uz povećanje i broja dolazaka turista, a samim time generirati i otvaranja novih radnih mjesta na području Virovitičko-podravske županije – naglasio je župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

IMG 7935

Zadovoljan projektom i onime što će donijeti Križnici i općini Pitomači je i saborski zastupnik Josip Đakić.

– Ovaj Centar za posjetitelje otvorit će novi pojam turizma na ovim prostorima. Do sada se najviše ulagalo u jadranski turizam, a sada se polako ulaže i u ruralni. Križnica je područje kojem Drava daje poseban ugođaj. Ovo je idealno mjesto za odmor, ali i za ribolov i lov. Siguran sam da svatko ovdje može pronaći pravu destinaciju za odmor i rekreaciju. Ovaj projekt smo dugo čekali i vjerujem da će povećanje turizma donijeti korist i mještanima Križnice u vidu prodaje poljoprivrednih proizvoda – rekao je Đakić.

IMG 7954

(www.icv.hr, ml; foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”620278″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content