UMIROVLJENICI I NEZAPOSLENI Pročelnik Sabo: Lani su građani iskoristili oko 35.000 kuna olakšica vezanih uz komunalnu naknadu

Grad Virovitica omogućio je redovno oslobođenje plaćanja komunalne naknade svim nezaposlenima, socijalno ugroženim građanima te umirovljenicima čija mjesečna primanja po osobi u staračkom domaćinstvu ne prelaze 1900 kuna.

Riječ je o pomoći osjetljivim skupinama stanovnika, o kojima je detaljnije na sjednici Gradskog vijeća jučer (srijeda) govorio Kristijan Sabo, pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo, analizirajući zahtjeve za prošlu godinu.

-Građani su prošle godine olakšicu vezanu uz stambeni prostor iskoristili u iznosu od 34.838,70 kuna – rekao je Sabo te objasnio uvjete dobivanja olakšica.

-Kada govorimo o nezaposlenima, oslobođenje od plaćanja komunalne naknade mogu ostvariti oni koji imaju prebivalište na području grada Virovitice i koji nemaju drugi prihod. Što se tiče socijalno ugroženih građana, oni trebaju biti korisnici pomoći za uzdržavanje – rekao je.

Vezano uz staračka domaćinstva, objasnio je Sabo, misli se na ono u kojem je bar jedan supružnik stariji od 65 godina, a ukupni mjesečni prihodi im, dakle, za obje mirovine i ostalo, nisu viši od 3.800 kuna. Upravo je taj iznos često zbunjujući faktor za umirovljenike, kaže Sabo, pa mnogi misle da nemaju pravo na olakšicu ako oba umirovljenika primaju mirovinu.

VRIJEDI I ZA SAMCE

Slično je i sa samcima – i oni, ako su stariji od 65 godina, mogu ostvariti pravo na olakšicu. Uvjet je samo da im ukupan mjesečni prihod nije veći od 1900 kuna.

-Sve informacije građani mogu dobiti u našem Odjelu, ako imaju pitanja vezana uz olakšice – pozvao je pročelnik zainteresirane.

Sabo je, govoreći o fizičkim osobama, podsjetio da olakšice nudi i tvrtka Flora, za građane starije od 65 godina, koji mogu ostvariti popust od 10 posto na cijenu odvoza komunalnog otpada. Popust od 50 posto ostvaruju socijalno ugroženi građani i oni koji imaju objekt u kojem nitko ne živi.

-Socijalno ugroženi građani ostvaruju pravo i na oslobođenje plaćanja vode, no takvih zahtjeva u 2020. godini nije bilo – ističe K. Sabo. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content