Ustavni sud odbacio tužbe banaka vezane za kredite u švicarcima

Ustavni sud Republike Hrvatske na sjednici održanoj 3. veljače 2021. godine donio je odluku kojom je odbacio ustavne tužbe sedam hrvatskih banaka podnesene protiv presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak, piše Tportal.hr.

Ustavni sud RH nije našao povrede ustavnih i konvencijskih prava na koje su u ustavnim tužbama ukazivale banke, kratko je priopćeno sa suda.

Kratko i jasno na Facebooku se oglasio i Goran Aleksić, jedan od lidera Udruge Franak koji je napisao: Gotovo je! pobjeda!

Podsjetimo, nakon sudskog epiloga na Vrhovnome sudu RH, koji je revizijom Rev-2221/2018 potvrdio pravomoćnost presude suca Radovana Dobronića, osuđene banke podigle su sedam ustavnih tužbi kojima zahtijevaju ukidanje revizije kojom je potvrđena ništetnost valutne klauzule kod kredita u švicarskim francima.

Valja i podsjetiti da je Ministar financija Zdravko Marić u utorak objavio kako je država postigla dogovor sa šest banaka o odustajanju od arbitraže i tužbi protiv Hrvatske čime, kako je naveo, državni proračun izbjegao obvezu od dvije i pol milijarde kuna.

– Aktivnost banaka nam je potrebna, sada za financiranje likvidnosti poduzetnika i u budućnosti kada krenemo putem oporavka za financiranje investicije – napomenuo je Marić i dodao da se postupci pregovora i arbitraže nastavljaju s Addiko bankom i Societe Generalom, bivšim vlasnikom Splitske banke. Dogovor je postignut sa Zagrebačkom bankom, PBZ-om, Sberbankom, Ersteom, Raiffeisenom i OTP bankom.

(tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content