VEĆ U UPOTREBI Opća bolnica od Grada Virovitice dobila transportni respirator i High Flow uređaj za pacijente na intenzivnom liječenju

Opća bolnica Virovitica dobila je 165.000 kuna vrijedan novi transportni respirator (koji može služiti i kao fiksni respirator) i oko 35.000 kuna vrijedan Oxygen High Flow uređaj.

Riječ je o hvalevrijednoj donaciji Grada Virovitice, koji je uređaje nedavno kupio bolnici, za bolju borbu protiv epidemije koronavirusa. Uz oboljele od Covida-19, uređaji će i nakon pandemije ostati dio neophodne opreme na virovitičkom JIL-u (Jedinici intenzivnog liječenja).

-Oba uređaja već se koriste i zahvaljujem Gradu Virovitici i gradonačelniku Ivici Kirinu na brzoj reakciji i dobroj volji u ovom slučaju. Kao bolnica cijelo smo vrijeme nastojali biti korak ispred situacije. Tokom ljeta ulagali smo u prostorne kapacitete, prenamjenjujući određene prostore za zbrinjavanje COVID -19 pozitivnih pacijenata, a krajem prošle godine, kako se njihov broj povećavao, ukazala se i ideja za novim respiratorima.

Na potrebu je odgovorio Grad Virovitica pa smo zahvaljujući njihovoj donaciji od 200.000 kuna kupili transportni respirator marke Draeger s oksimetrom i kapnometrom, koji ima šest modova ventilacije, koji može služiti i kao fiksni respirator i čija je cijena oko 165 tisuća kuna.

bolnica 1

Također,  financijskom pomoći Grada Virovitice kupljen je i jedan Oxygen High Flow uređaj vrijedan oko 35 tisuća kuna, a koji ima važni zadatak – dodatno olakšati liječenje Covid-19 pacijenata sa srednje teškim simptomima, koji mogu profitirati od terapije visokim protocima i kisikom, kao i od lakšeg odvajanja pacijenata od respiratora – kaže ravnatelj Blažević.

Budući da osigurava veći protok kisika do pluća u budnom stanju, ima važnu ulogu i u bržem oporavku od kritičnih stanja – kaže D. Blažević, koji je zahvalio Gradu na donaciji.

Bolnica u ovom trenu ima ukupno 17 respiratora, što fiksnih, što mobilnih na raspolaganju, kaže D. Blažević, a dva nova uređaja omogućila su liječnicima još kvalitetniju opremu za rad s pacijentima.

U FUNKCIJI I NAKON EPIDEMIJE

Gradonačelnik Ivica Kirin ističe kako je bolnica od početka pandemije prioritet i Grada i Županije te da su svakodnevno u kontaktu s ravnateljem, Županijom i Stožerima, kako bi pratili situaciju i potrebe ove zdravstvenih ustanova, a koje su na prvoj liniji obrane od koronavirusa.

bolnica 4

– Dogovorili smo se da nabavimo uređaj koji će biti funkcionalan i onda kada epidemija koronavirusa prestane. Posljednjih godina energetski obnavljamo zgrade, gradimo nogostupe, ceste, ulažemo u opremu i sve je to dobro, no kada se čovjek razboli, postane svjestan važnosti dobrog zdravstvenog sustava i kvalitete usluge. A ona, uz uređaje i opremu, koji jesu važni, svakako ovisi i o kvalitetnom kadru. Svima nam je cilj – ulaganjima u bolje uvjete rada, novu opremu i školovane ljude, još više podići standard. Želimo tako pacijentima omogućiti da u našoj, virovitičkoj bolnici dobiju jednako kvalitetnu uslugu kao i većim bolnicama i centrima u Hrvatskoj i da zbog toga ne moraju više putovati u druge gradove –  rekao je gradonačelnik Kirin.

O budućim ulaganjima u bolnicu razgovarao je danas (utorak) s ravnateljem D. Blaževićem, u nazočnosti zamjenice Vlaste Honjek-Golinac i dr. Ivana Ganjte, voditelja Odjela JIL-a.

Bolnicu uskoro čeka energetska obnova A, B i C zgrade, u okviru projekata Virovitičko-podravske županije. Za okoliš i parkirališta, najavio je Kirin, pobrinut će se Grad. Drveće, zelene površine, ukrasno grmlje, ali i nova parkirališta na popisu su ulaganja za koja će se sredstva izdvajati iz virovitičkog proračuna.

-Uz sve radove i nabavku opreme, pokazali smo i pokazat ćemo ubuduće da stojimo iza bolnice i da nam je ljudski život najvažniji – poručio je Kirin.

bolnica 3

POMOĆ U TEŠKIM STANJIMA

O vrijednosti života najbolje zna medicinski kadar. U bolnici su to i oni koji se skrbe za teško oboljele i kritične pacijente te sve one koji zbog svog stanja zahtijevaju posebnu, intenzivnu medicinsku skrb.

Dr. Ivan Ganjto, voditelj Odjela JIL-a (jedinice intenzivnog liječenja), o novim uređajima kaže kako će respirator, a koji omogućuje sofisticiranije modalitete ventilacije (Oxylog 3000 plus ima modove ventilacije: SIMV, CMV, BIPAP, CPAP, NIV i pedijatrijski mod od 5 kg pa nadalje, uz dodatno poboljšanje- autoflow u SIMV modalitetu), svakako pomoći svim, a tako i Covid-19 pacijentima, osobito onima koji imaju teški oblik Covid pneumonije.

– Najvažnije je imati dobru i sigurnu opremu, s kojom ćemo pacijentu moći pružiti optimizaciju ventilacije i svega što je potrebno, kako na Odjelu, tako i tijekom transporta. U slučaju transporta pacijenta u Osijek, mobilni respirator odradit će bez problema svoju ulogu, bez obzira na udaljenost. Sam transport pacijenata na respiratoru je inače jako adrenalinski i rizičan pothvat.

Dosta liječnika ne želi raditi taj posao, no mi smo se već uhodali.  Imamo educirane i kvalitetne ljude u timovima koji mogu odraditi i dva transporta istovremeno, što nam se znalo događati u najvećem jeku epidemije. Kvalitetna oprema daje sigurnost liječnicima i medicinskom osoblju koji su stalno uz pacijenta, da će dobiti najbolju moguću skrb  – rekao je dr. I. Ganjto. (www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content