Veliko Covid istraživanje Veterine prošlo 2000 pasa: Vlasnik ih može zaraziti, ali oni njega – ne

Trogodišnja mješanka Arla nekada i sada. Od veselog i razigranog psa do tužnog i bolesnog. Posljednja dva mjeseca u njezinom zdravstvenom kartonu su temperatura, povraćanje, proljev, slabost, drhtavica. Sve ono što ide uz Covid-19 kojeg su imali njezin vlasnici u 11. mjesecu.

– Nekoliko tjedana nakon koronavirusa naš pas je dobio određene simptome kao što su bolovi u mišićima, povraćenje i proljev. Bili smo kod nekoliko veterinara i još nismo ustanovili o čemu je riječ – kazao je za RTL Direkt vlasnik psa David.

Arla je jedna od dvije tisuće pasa uključenih u istraživanje Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Testiraju pse i mačke na koronu kako bi otkrili kakve posljedice virus ima na životinje. S tim su počeli prvi u svijetu, samo dan nakon pojave zaraze u Hrvatskoj. Pozitivan je svaki četvrti pas čiji je vlasnik imao Covid.

– Životinje se testiraju slično kao i ljudi. Dakle, uzimaju se brisevi i radi se PCR pretraga, to je za životinje od vlasnika koji su nedavno izašli iz samoizolacije. A za one koji su već prije nekoliko mjeseci bili zaraženi, njima se radi serološko. Dakle, princip je isti kao kod ljudi – rekao je Vladimir Stevanović iz Zavoda za mikrobiologiju i zarazne bolesti Veteroinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Dakle, dokazali su da životinje mogu biti pozitivne, odnosno vlasnik ih može zaraziti. Ali psi ne mogu zaraziti vlasnika jer izlučuju virus u maloj količini, nedovoljnoj za prijenos zaraze. Još uvijek se ne zna hoće li i kakve će to dugoročne posljedice imati za zdravlje kućnih ljubimaca. Specifičnih simptoma kod životinja nema.

– Zanimljivo je da smo otkrili da veliki broj životinja pati od konjuktivitisa i dokazali smo da životinje veći dio njih nakon što vlasnik preboli koronu imaju konjuktivitis. Sada još moramo dokazati direktnu povezanost s infekcijom – pojasnio je Stevanović.

Na fakultetu sumnjaju da je jedna od tih pasa i Frida koja dolazi iz kućanstva koje je bilo Covid pozitivno.

– Nije bilo nikakvih simptoma, bile su svih 10 dana karantene okej i sad ćemo vidjeti kakvi će biti nalazi – kazala je vlasnica psa Kim Korpes.

Koronu u Americi imaju dvojica tigrova, jedan ima suhi kašalj, a drugi je bez simptoma. Zaraženo je i osam gorila u San Diegu. Prošlog mjeseca pozitivna su bila četiri lava u zoološkom vrtu u Barceloni. Danci su lani ubili 17 milijuna kuna tj. nerčeva jer su sumnjali da su zarazili 12 ljudi. A poslije se pokazalo da je pokolj bio neopravdan.

Hrvatski psi, mačke i tvorovi vas neće zaraziti, ali vi pazite da ne zarazite njih. Arla će sutra dobiti rezultate.

– Kod tog psa je potvrđena klinička slika koja je slična sindromu koji se javlja djeca i trenutno su u postupku pretrage da bi dokazali da je ovako nešto mogue i kod životinja dakle, kao i kod djece koja su preboljela Covid – rekao je Stevanović.

S Veterinarskog fakulteta mole sve koji su imali koronu, a imaju psa, mačku ili tvora da na njihovim stranicama ispune obrazac i uključe se u istraživanje kako bi što prije otkrili ima li korona dugoročne posljedice na kućne ljubimce i treba li njih izolirati od vlasnika koji je pozitivan.

(rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content