VIDEO Pogledajte kako je Janica Kostelić prije 19 godina pokorila konkurenciju u kombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityu

Snijegom okovan Salt Lake City u veljači 2002. godine bio je domaćin 19. Zimskih olimpijskih igara koje su se održavale od 8. do 24. dana u mjesecu. 77 nacionalnih olimpijskih odbora, 15 natjecateljskih sportova, 78 disciplina, 2399 natjecatelja, 886 sportašica od kojih je samo jedna ispisala povijest, naša Janica Kostelić.

Janica je cijelu sezonu 2001./2002. kao i sve treninge podredila upravo Olimpijskim igrama riskirajući tako Svjetski kup. Kada to sve sada gledamo, 19 godina kasnije, nesumnjivo je da se ta odluka isplatila. I to višestruko. Zahvaljujući prenatrpanom rasporedu, inače svježa i odmorna Janica koja je tada imala svega 20 godina, zajedno sa svojim timom odlučila je odustati od natjecanja u spustu i posvetiti se kombinaciji u kojoj bi imala veće šanse osvojiti medalju.

Odluka se ispoštovala, stigao je 14. veljače i red je bio na kombinacijskoj utrci. Janica se prvi puta pojavila na startu i u fantastične dvije slalomske vožnje zauzela vodeću poziciju. U nominalno slabijoj kategoriji – spustu, prema mnogima odvozila je najbolju vožnju ikada u spomenutoj disciplini i obradovala cijelu domovinu. Bila je to prva povijesna medalja u povijesti hrvatskog skijanja i prva hrvatska medalja na Zimskim olimpijskim igrama! Svega tri dana kasnije još jedno iznenađenje, Janica je osvojila srebro i u superveleslalomu sa samo 5 tisućinki zaostatka za pobjednicom Danielom Ceccarelli.

Pogledajte cijelu kombinacijsku utrku i prisjetite se kako je izgledalo osvajanje prve hrvatske skijaške medalje!

Ako želite pogledati samo nastupe Janice, prva vožnja slalom počinje na 3:35, druga vožnja slalom na 45:00, a spust na 1:13:00.

Snow Basin donio je Janici dvije medalje, a na redu su još bile i tehničke discipline. Ekipa se preselila u Park City i Deer Valley gdje su našu najbolju skijašicu očekivali još slalom i veleslalom, gdje je također osvojila zlatne medalje.

(www.icv.hr, mra, HOO)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content