Virologinja u RTL-u Danas o južnoafričkom soju: Uspješno izbjegava imunosni odgovor našeg sustava

Epidemiolozi tvrde da nema mjesta panici zbog južnoafričkog soja. Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a, pojasnila je kako je to što su osobe zaražene južnoafričkim sojem u izolaciji, znači da nema sekundarnih slučajeva – rekla je za RTL Danas

-Trebamo vidjeti u kojoj mjeri možda postoji taj soj, a da nije prepoznat. Očekujemo rezultate sekvenciranja za još jednu osobu, koja je također boravila u Zanzibaru i visoka je sumnja na južnoafrički soj. Ta osoba je putovala u jednoj drugoj grupi i čekamo rezultate – rekla je Petrović.

Rezultati bi trebali doći sljedeći tjedan. Za sada nije utvrđeno da bi južnoafrički soj dovodio do teže kliničke slike ili povećane smrtnosti. Međutim, no jasno je kako taj soj dosta uspješno izbjegava imunosni odgovor, tvrdi Petrović.

-Bilo da je osoba preboljela prirodnu infekciju, taj soj izbjeći imunosni odgovor organizma. Što znači bilo da je osoba preboljela prirodnu infekciju, može doći do ponovne infekcije. Cjepiva koja sada imamo su pokazali parcijalnu, pa i značajno smanjenu učinkovitost – rekla je Petrović.

-No još uvijek se smatra da će cjepivo zaštiti od težih oblika. Brojni proizvođači razmišljaju o modificiranju cjepiva. Da li možda razvijanjem neke booster doze ili kombiniranjem wuhanskog soja s novim, južnoafričkim sojem. U smislu razvoja nešto slično cijepljenju protiv gripe – izjavila je Petrović.

Kazala je kako se čini da je AstraZenecino cjepivo najslabije, na nekakvih 10 posto učinkovitosti, dok su Pfizer i Moderna bili nešto djelotvorniji. Hrvatski stručnjaci pozivaju građane da ne putuju osim ako to nije nužno.

Uzorci poslani u CDC ne mogu se poopćiti na cijelu populaciju jer su to nasumce uzeti uzorci i nisu iz svih županija, rekla je Petrović. Prema podacima iz poslanih uzoraka, 20 posto zaraženih ima britanski soj virusa.

-Moram priznat da nas je to iznenadilo. Pretpostavljali jesmo da imamo britansku varijantu, ali 20 posto je prilično visok postotak – komentirala je epidemiologinja.

U ponedjeljak slijedi novo popuštanje mjera, te Petrović poziva na oprez. Moramo imati na umu da je među nama prisutan virus koji se brže i lakše širi.

(rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content