Virovitičko Kazalište slavi 76. rođendan: Čestitku im uputili gradonačelnik Kirin i župan Andrović

Svake godine 3. veljače Kazalište Virovitica obilježava dan kada su virovitički glumci, davne 1900. godine u gostionici „Grčić“, uz koncert Tamburaškog društva „Sloga“, odigrali šalu Sluge muzikanti. Ove godine Kazalište Virovitica ujedno broji i 76 godina neprekidnog profesionalnog rada. U svojoj bogatoj povijesti kazalište je ugostilo brojne glumce, redatelje, umjetnike i razne uzvanike. Na kazališnim daskama izvodio se čitav niz predstava renomiranih dramskih domaćih i stranih autora. Uz sve društveno-političke i ekonomske probleme, koji su pratili ove prostore i kada su se u drugim okolnim gradovima zatvarala kazališta virovitičko kazalište je ustrajalo u svom radu. Kazališta danas ne bi bilo da nije bilo kazališne publike i građana Virovitice, koji su omogućili prezentiranje umjetničkog djelovanja svih kazališnih glumaca i ostalih djelatnika.

– S obzirom na epidemiju koronavirusa, ove godine neće biti tradicionalnog VIRKAS-a kojeg organiziramo upravo povodom obilježavanja Dana Kazališta Virovitica, ali to ne umanjuje vrijednost ovog dana – napomenuo je ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić.

– Planiramo slavlje i radost kazališnih susreta odgoditi za neko bolje vrijeme bez korone, a to bi po sadašnjim saznanjima bilo u mjesecu lipnju kada ćemo VIRKAS spojiti s također našom redovnom godišnjom priredbom „Kazališnim ljetom“, a scene za predstave bit će i na vanjskom i unutrašnjem prostoru – rekao je Tomislav Pintarić naglasivši da se poslovi u kazalištu neovisno o koroni, redovno obavljaju.

– U tijeku su  probe za premijeru predstave „Alabama“ koja je planirana za 26. , dok je repriza planirana za 27. veljače. Redatelj ove predstave je Dario Harjaček, a u njoj igraju glumci našeg kazališta, Blanka Bart, Goran Vučko, Monika Lanšćak, Mijo Pavelko, Draško Zidar, Snježana Lančić i Goran Koši. Naravno, zbog neizvjesnosti s korona virusom ne možemo sa sigurnošću tvrditi da li će to navedenih datuma biti odigrano, no svi se nadamo da će uskoro biti zdravije i veselije vrijeme za sve nas – rekao nam je na kraju razgovora ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić.

Ansamblu Kazališta Virovitica iskrene čestitke za dosadašnji rad, kao i promociju grada, uputio je gradonačelnik Ivica Kirin.

– Iznimno smo ponosni na naše Kazalište koje, možemo reći, nije samo gradsko već, s brojnim koprodukcijama, i regionalno kazalište koje može poslužiti za primjer. S nestrpljenjem očekujemo da prođe ova situacija s pandemijom korona virusa te da kulturne aktivnosti ponovno zažive. Kulturna raznolikost i bogatstvo jedni su od glavnih pokretača društvenog života u našem gradu, za što su zaslužne kako brojne udruge, tako i gradske ustanove na čijem je čelu Kazalište Virovitica – rekao je gradonačelnik Kirin.

Iskrene čestitke za rođendan uputio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Virovitičko Kazalište je kulturno blago ne samo grada Virovitice, već i cijele Virovitičko-podravske županije. Hvala vam na svim dosadašnjim godinama promicanja glumačke kulture kako u Hrvatskoj tako i inozemstvu jer vi ste jedan od najprepoznatljivijih brendova i grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije – istaknuo je župan Andrović.

(www.icv.hr, bs, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content