Zajednica Mađara VPŽ izdala slikovnicu “Nezaboravni izlet”, autorica Matea Jurković: Nikad nije kasno da u sebi probudimo usnulo dijete

U izdanju Zajednice Mađara Virovitičko-podravske županije iz tiska je izašla slikovnica za djecu pod imenom “Nezaboravni izlet”, s tekstom na mađarskom i na hrvatskom jeziku.

Autorica teksta na hrvatskom jeziku profesorica je mađarskog i hrvatskog jezika Matea Jurković, ilustrirala ju je Antonija Gerenđir, tekst je na mađarski jezik preveo István Karácsonyi, knjigu je uredila Marija Karácsonyi, a tiskao virovitički Grafoprojekt. Slikovnicu prate radni listovi na hrvatskom i mađarskom jeziku sa zadacima za razumijevanje teksta.

Knjiga prikazuje pustolovine životinjske družine koja je namjerila na izlet, nesporazume koji su ih putem snašli te, naravno, sretan završetak. Slikovnica je, prema autoričinim riječima, namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta do četvrtog razreda. Matei Jurković prva je to objavljena knjiga.

-Inače se bavim pisanjem, ali do sada nisam nigdje objavljivala. Motivaciju nalazim u malim, svakodnevnim sitnicama. Nikad nije kasno da probudimo usnulo dijete u sebi kako bismo mu pokazali da svijet odraslih nije surov i monoton – kaže Matea Jurković.

slikovnica i radni listovi

Nezaboravnim izletom otvorena je biblioteka Hajnalka Zajednice Mađara Virovitičko-podravske županije, a o objavi knjige njezin predsjednik István Karácsonyi, koji je u stvaranju slikovnice participirao kao prevoditelj teksta na mađarski jezik, rekao je:

“Izuzetna mi je čast što smo uspjeli objaviti ovu dvojezičnu slikovnicu profesorice Jurković. Iako je izdavaštvo navedeno u planovima Udruge, ova nam je knjižica prvijenac i bio sam jako sretan kada mi je profesorica lani rekla za svoju ideju i da već ima pripremljenu priču. Na početku sve je išlo relativno bezbolno dok smo ulagali svoj rad, no kada smo došli do točke da dalje bez novaca ne ide, suočili smo se s pravim izazovom. Nakon nekoliko neuspjelih kucanja, otvorena smo vrata pronašli u Gradu Virovitici na čijem smo natječaju uspjeli dobiti 1000 kuna, čemu smo još dodali od sredstava Udruge i dali otisnuti skromnih 40 primjeraka. Prošli smo dakle porođajne muke i rezultat je pred nama, bogatiji smo i iskustvom. Nadam se da će se priča svidjeti najmlađim čitateljima kojima je i namijenjena. Na žalost situacija s mladima koje zanima mađarski jezik nije bajna, a sa izvanškolskim aktivnostima oko učenja mađarskog jezika stvar je zbog pandemije još i gora.”

Matea Jurković angažirana je u radu Udruge gdje s najmlađima provodi igraonicu i malu školu mađarskoga jezika, s čime se sada moralo prestati zbog propisanih mjera za sprječavanje širenja zaraze, a nastavit će se čim situacija dopusti. U ovogodišnjem planu rada Udruge predviđeno je i pokretanje plesne skupine za djecu, koju će također voditi profesorica Jurković. Udruga je uglavnom puna planova vezanih za rad s djecom, čiji je dio i objava slikovnice “Nezaboravni izlet”.

(www.icv.hr, mk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content