Adekvatno razvrstavanje kućnog otpada u Donjem Miholjcu: Uz smeđe, stižu plave i žute kante ukupne vrijednost veće od milijun kuna

Građanima Donjeg Miholjca uskoro će biti omogućeno adekvatno razvrstavanje kućnog otpada, a u tu svrhu već je stiglo 1200 smeđih kanti namijenjenih za bio otpad.

Prema najavi gradonačelnika Gorana Aladića, još treba stići po 3000 plavih i žutih kanti za prikupljanje i razvrstavanje otpada kojima će se opremiti sva naselja na području Grada.

– Ukupna vrijednost svih kanti iznosi približno 1.150.000 kuna, a od ukupnog iznosa 85 posto su nepovratna sredstva iz europskih fondova dok s 15 posto sudjeluje Donji Miholjac- ističe gradonačelnik Goran Aladić.

Donjomiholjčani za sada koriste samo  zelene kante za prikupljanje miješanog otpada koje su čipirane prošle godine, a za prikupljanje reciklabilnog otpada dobivaju namjenske vrećice koje su privremeno rješenje do dolaska spremnika.

Pristigle smeđe kante su u dvorištu gradske tvrtke Doroslov za komunalne djelatnosti, a građanima će biti podijeljene nakon što budu isporučene i plave kante za papir i žute za plastiku.

Tvrtka je, kako bi sustav što bolje funkcionirao, prošlog mjeseca nabavila i novo vozilo za odvojeno prikupljanje otpada u vrijednosti 1,6 milijuna kuna bez PDV-a. Riječ je o kamionu marke Man s Faun Rotopress s nadogradnjom kapaciteta od 16 prostornih metara, koja radi na principu sabijanja otpada putem rotacije spremnika čime je povećan kapacitet odvoza u odnosu na stari kamion.

Cjelokupni postupak nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, pokrenut je u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost a sve zbog postizanja ciljeva u gospodarenju otpadom propisanih zakonima.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content