AUTIZAM – JEDNA RIJEČ A MILIJUN PRIČA Polaznici COOR-a obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Glavna skupština Ujedinjenih naroda odabrala je 2. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Time se želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Ovaj datum i ove su godine obilježili polaznici i djelatnici Centra za odgoj, obrazovanje Virovitica.

– Autizam – jedna riječ, a milijun priča. Za te priče koje poznajemo imenom i prezimenom danas smo šetali od našeg COOR-a do centra grada i obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu uoči 2. travnja kada se taj dan službeno obilježava. Plavi baloni, trasparenti, djeca u plavim majicama, glazba i ples bili su dio naše poruke. Poruke da su životne priče o osobama iz autističnog spektra dio našeg svijeta, da su dio slagalice različitosti i međusobnog pomaganja koji zastupamo. Uz poštivanje epidemioloških mjera, prošetali smo od našeg Centra do glavnog gradskog trga te uz druženje formirali slike „srca“ snimljene iz zraka – ističu u COOR-u.

coor autizam 13

Kako kažu u virovitičkom Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, ovih dana se diljem svijeta obilježavaju po četrnaesti put dani, tjedni pa čak ponegdje i mjesec svjesnosti o autizmu te su zahvaljujući tome rana intervencija, uključivanje u primjerene školske programe i podrška obitelji sve više poznati i dostupni. Ipak ostaje problematika odrasle dobi, teškoće sa zapošljavanjem i prijelaznim razdobljima kod osoba iz spektra koja itekako još predstavljanju izazove pred obitelji, razne sustave i lokalne zajednice.

– Vjerujemo da ćemo ovakvim inicijativama doprinijeti ostvarenju tih ciljeva za naše prijatelje s autističnog spektra s nadom da će nam se slijedeće godine moći pridružiti i naši sugrađani – dodaju iz COOR-a.

(COOR Virovitica, S. Đurčević, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”625267″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content