Božinović: Očekujem strože mjere na županijskim razinama, neke sam već i potpisao

Hrvatska bilježi porast zaraženih. Danas imamo 1.802 nova slučaja zaraze virusom. Britanski soj preuzeo je dominaciju i brže se širi među populacijom.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da u odnosu na prošli tjedan imamo porast od 41 posto. Incidencija nam je 353,5. Najvišu ima Primorsko-goranska županija. Na ljestvici zemalja EU smo na 9. mjestu. Po smrtnosti smo na 18. mjestu na listi EU, piše Večernji.hr.

Pooštravanje mjera

Na pitanje što je sa strožim mjerama na regionalnoj razini, ministar Davor Božinović je rekao da je već jutros neke i potpisao.

– Ja ih očekujem, mi ih potičemo da se na županijskim razinama uključe. Potpisao sam jutros za Zadarsku županiju i za Dubrovačko-neretvansku županiju. Mislim da ćemo tijekom dana dobiti i prijedlog za pooštravanje za Primorsko-goransku županiju – kazao je ministar Davor Božinović.

– Mi ćemo nastaviti s ritmom koji traje godinu dana, ali mjere trebaju dolaziti i s lokalne razine. Ako ne budemo disciplinirani, ako se ne smanji broj kontakata pred nama bi mogao biti jedan težak period – kazao je. Ovo ljeto će biti obilježeno s borbom protiv pandemije, dodao je.

– Imamo županije sa strogim mjerama. Školski sustav nam prelazi sve više online. Lokalni Stožeri predlažu mjere. Iduću srijedu, vidjet ćemo hoće li biti potreba za dodatnim mjerama na nacionalnoj razini – kazao je Božinović.

– Ovo su dani i tjedni u kojima svjedočimo naglim skokovima, a svima nam je cilj zdravlje – dodao je.

– Što se tiče povećanja mi bilježimo jedan prilično veliki porast, ali je manji od porasta koji smo imali krajem listopada i početkom studenoga. Onaj val u 11. mjesecu imao je puno oštriji porast slučajeva i brži – kazao je Capak.

– Što se tiče mjera govorio sam o aktiviranju stožera na svim razinama, kako bi se ne samo provodile već kako bi se vršio nadzor kako se mjere provode – kazao je Božinović. U posljednja četiri tjedna u Dubrovačkoj županiji se pogoršava, podsjetio je ministar.

– Stožer je uputio prijedlog mjera i odnosio se na prvih pet jedinica lokalne samouprave. Kasnije, se taj broj se proširio na cijelu županiju osim Mljeta, Korčule i Lastova. Ono što vidimo, tu je poanta. Te mjere imale su učinka. Bilježi se pad od 27 posto. Iako su još visoke brojke, ali one daju rezultate. U tom trenutku nije imalo smisla uvoditi restrikcije u Istarskoj ili Virovitičkoj koja ima najmanju incidenciju danas. Restrikcije su ondje bile nužne i nije im bilo to lako donijeti – kazao je Božinović.

– To je ono što smo htjeli postići. Pogotovo primorske županije koje ovise o turističkoj sezoni, moraju se angažirati – dodao je.

– Otišla je jedna uputa prema stožerima da se vrši nadzor na svim mjerama gdje se ljudi okupljaju, i na vjerskim okupljanjima, u ugostiteljskim objektima, u trgovačkim centrima… Poslani su podaci za 59 subjekata koji se nisu pridržavali mjera i oni će ostati bez potpore – kazao je Božinović.

– Moramo računati da skokovi nisu dobra vijest i da moramo biti fokusirani na provedbu mjera. One su sve učinkovite pod uvjetom da ih se pridržava – dodao je Božinović.

Što se tiče vjerskih okupljanja Božinović je kazao da neće tu biti neki posebni okvir već da će se razgovarati sa svećenicima o odgovornosti.

– Nadamo se da će se sve više toga odvijati na otvorenom među tome su i mise. No i na otvorenom moramo biti oprezni. Britanski soj se brže širi nego prijašnja varijanta – kazao je Božinović.

Prijelaz preko granice

– Pred nama je donošenje nove odluke o zabrani prijelaza preko graničnih prijelaza. To je isto dio paketa koji bi trebao stupiti na snagu od 1. travnja. Mi ćemo predvidjeti da se ulazak u zemlju olakša onima koji su se cijepili, preboljeli ili koji imaju negativan PCR – kazao je Božinović. Dodao je da posebnih olakšanja neće biti, osim za djecu do sedam godina za koje se neće tražiti PCR ili brzi antigenski test.

– Oni koji su preboljeli mislim da će se tražiti neki dokaz od zadnjih 6 mjeseci, bez PCR testa.  Što se tiče cijepljenjih, njima će se omogućiti prijelaz – dodao je Božinović.

(vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content