CK SLATINA 30 godina vjernosti humanitarne Udruge Fraternite Catalogne Croatie iz grada Perpignana na jugu Francuske

Ulazimo u 30-tu godinu vjernosti humanitarne Udruge Fraternite Catalogne Croatie iz grada Perpignana na jugu Francuske koja svojom solidarnošću skrbi za potrebite slavonskog, posebice slatinskog kraja.

Osnovao ju je našijenac Ivica Perković, rodom iz Orahovice sa suprugom Carmen i njihove prijateljica Josett Roig koja je naučila i razumije hrvatski jezik radi toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

U početku su to bile klasične donacije humanitarne pomoći za više gradova na bojišnici tijekom Domovinskog rata od Osijek do Petrinje i Siska. Poslije su se ”specijalizirali” za slatinski kraj, pa i Bosansku Posavinu, i prije 10-tak godina i za orahovačko područje.

Sada su to uglavnom donacije rabljenih medicinskih kreveta i drugih pomagala za teško pokretne i nepokretne osobe. Više od 20 godina Crveni križ u Slatini posuđuje na korištenje svake godine od 50-70 kreveta potrebitima na širem slatinskom području, pa i šire.

– Koliko su ove donacije neprocjenjive i nasušne, govori podatak da smo jučer, nakon istovara na terenu, podijelili 5 kreveta koje su bolesnici nestrpljivo čekali. Velika hvala našim donatorima i  prijateljima – rekao je ravnatelj Crvenog križa Slatina Vladimir Jelenčić.

(www.icv.hr, adf; V. Jelenčić)