DAN OPĆINE ĐURĐENOVAC Načelnik Topalović: U proteklom razdoblju realizirani su najveći kapitalni projekti u povijesti općine

Danas je blagdan svetog Josipa koji je nebeski zaštitnik općine Đurđenovac koja tako slavi svoj Dan općine. Ovim povodom razgovarali smo s načelnikom Hrvojem Topalovićem koji nam je predstavio sve općinske projekte te najavio one buduće koji će učiniti općinu boljom, sigurnijom i ljepšom.

– Općina Đurđenovac u proteklom razdoblju realizirala najveće kapitalne projekte u svojoj povijesti. Samo kada se prisjetimo izgradnje vodocrpilišta i vodovodne mreže te ove godine završene upravne zgrade u vodocrpilištu što su projekti vrijedni preko 20 milijuna kuna i financirani sredstvima EU fondova i na to itekako možemo biti ponosni. Svakako bih dodao i energetski učinkovito uređenje Osnovne škole Josipa Juraja Strossmayera i školske športske dvorane u vrijednosti od 14 milijuna kuna.  Ova škola je od svoje izgradnje imala stalnih poteškoća s prokišnjavanjem, grijanjem i ostalo i evo sada sam siguran da smo u suradnji s Osječko-baranjskom županijom uredili jedan objekt za sve buduće generacije i budućnost obrazovanja u Đurđenovcu.

Kada govorim o realiziranim projektima moram istaknuti i izgradnju spojne nerazvrstane ceste Krčevina-Beljevina i Zelena ulica u Beljevini što je učinjeno nakon niza godina. Vrijednost ove investicije je 8 milijuna kuna također financiran sredstvima Europske unije. Kada govorim o projektima koje smo uspješno završili moram izdvojiti i projekt izgradnje reciklažnog dvorišta vrijednosti 2 milijuna kuna što je svakako jedan od pomaka u zaštiti prirode, a isto tako i zdravlja naših mještana koji mogu bez naknade odlagati razne vrste otpada. Pri kraju je izgradnja društvenog doma u Našičkom Novom Selu, a gotovo u svakom našem selu smo izgradili i uredili kuće oproštaja te ograde oko groblja i parkirališta i ove godine nastavljamo tamo gdje bi trebalo, a tu posebno mislim na velike radove na spoju ceste u ulicama Bukvička u Sušinama i Kralja Zvonimira u Đurđenovcu te parkirališta i ograde oko groblja što je zahtjevan financijski projekt, ali uspješno se privodi kraju – priča načelnik Topalović te izdvaja još jedan veliki projekt u samom središtu općine.

– Uredili smo Trg bana Josipa Jelačića i evo nakon razgovora s mještanima dobili smo pohvale jer je ovim uređenjem dobivena jedna nova, ljepša vizura središta mjesta i ovim smo riješili dugogodišnji problematični problem svih nas. Nastavljamo i dalje s uređenjem središta mjesta, slijedi uređenje središnjeg parka te izgradnja pješačkih staza, projekte smo prijavili na fondove EU gdje smo već prošli prvi korak ocjenjivanja i vrlo brzo očekujemo pozitivnu  i konačnu odluku za realizaciju projekta vrijednog 10 milijuna kuna koji će znatno promijeniti izgled Đurđenovca. U suradnji sa Županijskom upravom za ceste uredili smo i glavnu ulicu u središtu Đurđenovcu, Ulicu Ivana Gundulića što je također naišlo na odlične kritike mještana, a radi se o projektu vrijednosti gotovo 4 milijuna kuna u kojem s 90-postotnim iznosom sudjelovali Osječko-baranjska županija i ŽUC, a ostatak je pokrila Općina. Uređujemo nogostupe u svih naših 14 naselja, a u njima postavljamo i javnu rasvjetu. U tom pogledu uskoro očekujemo početak izgradnje niskonaponske mreže u Bokšić Lufu te uskoro i u Pribiševcima, Ličkom Novom Selu, Gabrilovcu i Klokočevcima. Također izgrađujemo i uređujemo sportske objekte te društveno-vatrogasne domove. Naši mještani posebno su bili sretni što smo uredili našu novu kuglanu koja osigurava kuglačima natjecanje u najvišim rangovima do svjetskih razina. Pri kraju smo s radovima rekonstrukcije stare zgrade dječjeg vrtića i dogradnje novog dijela za što je vrijednost investicije 5 milijuna kuna – kaže Topalović.

Općina Đurđenovac itekako brine za sve svoje mještane, od najmlađih do najstarijih. Tako je uspješno završena I. faza projekta ”Zaželi”.

– Taj projekt je vrijedan 5 milijuna kuna i u sklopu istog bilo je zaposleno 30 žena koje su brinule o 150 korisnika. Već nema je odobrena i druga u faza u kojoj će 40 žena brinuti o 240 korisnika. Bez obzira na stanje s pandemijom koronavirusa, uspjeli smo osigurati božićnice i uskrsnice za sve naše umirovljenike, osigurali besplatne udžbenike i radne bilježnice te drugi pribor za školsku djecu te u suradnji sa Županijom i besplatne obroke za sve školarce – nastavlja načelnik te naglašava kako Općina brine o i svim svojim udrugama, a na području općine ih djeluje čak 60.

– Naravno da brinemo o svojim udrugama koje su iznimno aktivne.  Zadovoljni smo sa svima, vatrogascima lovcima, ribolovcima, udrugama koje rade oko socijalne pomoći, sportski i svima koji doprinose boljitku i poboljšanju života naše općine. Najjača aktivna snaga svake pa tako i naše općine je vatrogastvo koje smo koliko je to bilo moguće unaprijedili, naime osigurali smo nova vozila za DVD-e Šaptinovci, Beljevina i Đurđenovac, a posebno se moram osvrnuti na dezinformacije da DVD Đurđenovac ne postoji. Ovo društvo itekako postoji i sve bolje radi pod vodstvo gospodina Pritišanca i imaju punu potporu Općine, evo osigurali smo i sve preduvjete za izgradnju novog vatrogasnog doma. Imamo sjajnu suradnju sa svim vjerskim zajednicama, uređujemo vjerskih objekata, a evo za uređenje crkve svetog Josipa u Đurđenovcu općina je ukupno uložila 340 tisuća kuna – izdvaja načelnik Topalović te na kraju najavljuje svoju novu kandidaturu za načelnika općine na predstojećim lokalnim izborima.

– Najveći razlog moje nove kandidature je činjenica kao smo u proteklom razdoblju radili jako puno, napravili mnoge pomake i to mi daje pravo da s punim optimizmom krenem u nove lokalne izbore i da zatražim povjerenje svojih sumještani što smatram kako je logični slijed s obzirom na sve što smo učinili za boljitak naše općine. Ali sve ovo nije jedini razlog moje kandidature, naime pred nama su mnogi projekti koje pripremamo i imam istinsku moralnu obavezu prema sugrađanima da ih sve izrealiziramo. Prije svega tu je sustav aglomeracije za koji je Vlada RH dala pozitivno očitovanje i za koji je vrijednost 140 milijuna kuna. Općina i Društvo Vodorad Đurđenovac su odradili sve pripremne radnje, dakle  prikupili svu potrebnu dokumentaciju, odrađene su provjere Jaspersa, tijela EU-a koje provjerava opravdanost ovoga projekta za što smo također dobili pozitivno očitovanje. Taj projekt jednostavno moramo dovesti do kraja, zapravo jedva čekamo početak radova koji će trajati tri godine koliko je predviđeno. Također do kraja moramo privesti kraju izgradnju natkrivene tržnice u Đurđenovcu te izgradnju Poduzetničkog inkubatora za koji je predviđen završetak radova 1. kolovoza ove godine – kaže Topalović te na samom kraju naglašava kako će Dan općine biti skromnije obilježen, ali od srca upućuje čestitku svim svojim mještanima.

– Općina Đurđenovac danas, 19. ožujka obilježava Dan općine i blagdan svetog Josipa našeg nebeskog zaštitnika i ovim putem svim mještanima općine od srca upućujem najljepšu čestitku povodom Dana općine, a isto tako svima koji nose lijepo hrvatsko ime  Josip il i Josipa ili neku drugu inačicu želim sretan imendan – poručio je načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content