Dinjevčanke nagradile dugogodišnju članicu: Đurđa Ratajec 40 godina predano sudjeluje u radu Udruge žena Dinjevac

Na redovnoj godišnjoj skupštini održanoj ovog vikenda u Vatrogasnom domu u Dinjevcu, Udruga žena Dinjevac svojoj je članici Đurđi Ratajec dodijelila zahvalnicu za 40 godina predanog rada u Udruzi.

Đurđa Ratajec pridružila se Udruzi 1981. godine i od tada je vrijedna i marljiva članica kojoj nikad nije bio problem ispeći kolače, pomoći u uređivanju sela ili sudjelovati na bilo kojoj manifestaciji, kažu iz Udruge. Kako i sama kaže željela je pomagati i uveseljavati druge.

– Pošto se Udruga bavi i humanitarnim radom željela sam se pridružiti i isto tako pomagati drugima. Bilo mi je lijepo sve ove godine družiti se, peći kolače, pjevati i plesati – rekla nam je Đurđa R.

Iako zbog posla i privatnih obaveza više nije toliko aktivna kao prije, i dalje se trudi izdvojiti vrijeme i sudjelovati u manifestacijama i radu Udruge.

– Uvijek je vedroga duha i s osmijehom na licu, kao majka, baka i domaćica, obavlja svoje dužnosti u Udruzi. S ponosom njeguje kulturu i tradiciju svojega kraja. Zbog dugogodišnjeg iskustva i predanog rada smatramo je cijenjenom članicom Udruge – ističe predsjedica Udruge Svetlana Bastalić.

Upravo važnost čuvanja tradicije Đurđa prenosi i na mlađe generacije. Kako kaže, trudi se ukazati im da trebaju čuvati i njegovati tradiciju, pjesmu i ples ovoga kraja, s ponosom nositi nošnju i to „podravsko blago“ prenositi dalje na još mlađe generacije.

– Mi stariji smo tu da pokažemo mladima stare pjesme, plesove, običaje i naučimo ih tradicionalne recepte kako bi sačuvali tradiciju i običaje dinjevečkog kraja, podravskog kraja – ističe gospođa Đurđa.

Kako i sama kaže na mladima svijet ostaje, pa tako i prepuštaju većinu aktivnosti mladima kojih je u Udruzi, na pohvalu, velik broj.

Udruga žena Dinjevac osnovana je 1959. godine i tada je brojila tek 20-ak članica. Danas broji više od 40 članova od kojih se najviše ističu mladi. Svoje početke Udruga započinje pjevačkim zborom, dramskom i folklornom sekcijom, a tokom godina organizirale su novogodišnje zabave, zabave za Dan žena, kao i tečaj kuhanja i izrade kolača.

Danas se, kao glavnom djelatnošću, bavi folklorom s kojim odlaze na razne smotre folklora u Hrvatskoj, ali i na međunarodne smotre folklora u sklopu Svjetske organizacije folklornih festivala. Sudjeluju na raznim događanjima koja su većinom humanitarnog tipa, uređuju svoje selo, a vode i kreativne radionice povodom Uskrsa, Božića i drugih blagdana. Od 2012. godine organiziraju „Dinjevačke susrete plesa i pjesme“, te od 2015. godine manifestaciju „Tako su to radili naši stari“.

(www.icv.hr, ib)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content