KUD Dugo Selo ove godine slavi peti rođendan: Za obljetnicu planiraju kulturni vremeplov “Kako su živjeli naši stari“ i smotru folklora

Nedaleko ceste Lukač – Gradina, zaklonjeno plodnim oranicama nalazi se Dugo Selo Lukačko. U njemu službeno već pet godina djeluje KUD Dugo Selo. Prije šest godina Ivana Perić došla je na ideju da se nešto pokrene u selu, pa je s još nekoliko istomišljenica odlučila osnovati kulturno-umjetničko društvo.

– Prvu godinu željeli smo vidjeti kako će sve to funkcionirati, a s obzirom da smo bili zadovoljni postignutim, osnovali smo Kulturno-umjetničko društvo Dugo Selo – rekla nam je sadašnja predsjednica Martina Ivšić, koja je naslijedila prvu predsjednicu Ivanu Perić.

Članice KUD-a su svoje narodne nošnje naslijedile od svojih baka i prabaka. Izvorne su i originalne, stare više od 100 godina. Muške nošnje nisu imali u posjedu pa su ih dali izraditi uz pomoć i financijsku podršku Općine Lukač i javnih natječaja koje raspisuju tvrtke Flora i Virkom.

turanovac2 20181

ČLANOVI PRAVO BOGATSTVO

Svake godine nastoje ih nadopuniti dijelovima koji još nedostaju kako bi se što vjernije predstavili na smotrama folklora. Pribavili su šokačke šešire i muške čizme te ženske folklorne marame, čarape i cipele. Ove godine u planu je nabava tkanica, otkanog pojasa za ženske narodne nošnje. U plesnim sekcijama okupljaju članove svih uzrasta, od predškolaca do umirovljenika.

Posebno su ponosni na dječju plesnu sekciju koja okuplja 12 članova. Njima nastoje prenijeti tradicijske običaje kroz igru i ples koje oni marljivo usvajaju i ponosno pokazuju na svakom scenskom nastupu. Odrasla plesna sekcija okuplja članstvo različitih dobnih uzrasta, od studenata do zlatne dobi. To je pravo bogatstvo za jedan KUD, jer upravo im veterani prenose svoja znanja i iskustva koja se poštuju i uvažavaju. Unatoč razlikama u godinama u KUD-u vlada zajedništvo i međusobno razumijevanje. Razlog tomu je činjenica da sve veže velika ljubav prema tradiciji i folkloru.

IMG 3720

– Nije mi nikada bio problem doći na probe – rekla nam je najiskusnija Anka Knežević.
– Zbog zdravstvenih poteškoća s kralježnicom nažalost više ne mogu plesati, ali zato pjevam – dometnula je Vesna Bakić.

– U KUD-u ne pjevam i ne plešem, nego sam član koji podupire rad cijelog Društva i često znam priskočiti s pokojom idejom – izjavila je Anita Lješćak.

PRIPREMAJU PROJEKTE

U KUD-u njeguju i uvježbavaju pjesme i plesove Slavonije. U koreografijama izvode: Žensko pleteno kolo, Čiru, Kalendare, Mista, Žita, Ajd na livo, Tandoru, Logovac. Osnove plesnih koraka naučio ih je mentor Tomislav Lukačević, kojem su neizmjerno zahvalni, a kako sada on ima puno više poslovnih obaveza, članice KUD-a same nastavljaju smišljati koreografije koristeći sve dostupne materijale i moderne tehnologije.

U vrijeme korone kao i druge udruge nisu mogli održavati plesne probe ni manifestacije, a otkazan je i tradicionalni maskenbal u veljači. Sve društvene aktivnosti svedene su na minimum, što folklorašima teško pada.

No, to su razdoblje iskoristili za pisanje projekata za javne natječaje koji su u tijeku te nabavu potrebnih materijala za daljnji rad. Javni natječaji im uvelike pomažu kako bi ostvarili svoju zadaću, a to je očuvanje i prezentacija narodnih običaja, pjesama i plesova svoga kraja te razvoj osjećaja poštovanja prema tradicijskoj baštini, posebice kod mlađih naraštaja.

IMG 3718

KUD Dugo Selo je neizostavan sudionik svih javnih skupova u općini Lukač, kako obilježavanja vjerskih, tako i svih društvenih okupljanja: Tijelova, Presvetog Trojstva, Uznesenja srca Marijina, Srca Isusova, blagdana svetog Luke – Dana općine Lukač, Dana otvorenih vrata udruga općine Lukač…

Ove godine, ako epidemiološke prilike budu to dopustile, u svibnju za svoj peti rođendan povodom proslave blagdana Presvetog Trojstva, zaštitnika mjesta, planiraju organizirati izložbu “Kako su živjeli naši stari”. Cilj je izložbom pokazati i sačuvati od zaborava uporabne predmete koji su se nekada koristili u svakodnevnom životu.

U listopadu povodom Dana općine Lukač i njezinog zaštitnika svetog Luke u planu je održavanje 1. smotre folklora na kojoj će nastupati KUD-ovi i udruge s kojima su ostvarili uspješnu suradnju i prijateljske odnose u svom petogodišnjem djelovanju.
Neizostavne su i radionice uoči uskrsnih i božićnih blagdana.

– Posebno smo zahvalni Općini Lukač na čelu s načelnikom Đurom Bukvićem koja je prepoznala naš rad i trud te nas od samih početaka našeg djelovanja svesrdno podupire i sufinancira sve naše projekte – zaključila je predsjednica Martina Ivšić.

TRADICIJU ČUVAJU I NAJMLAĐI
Nizom uspješnih nastupa promoviraju svoje pjesme i plesove

U KUD-u Dugo Selo posebno su ponosni na svoj pomladak. Trenutno ih ima 12, osam djevojčica i četiri dječaka, a već treću godinu vodi ih Maja Ivšić. Mladi folkloraši osim na području općine Lukač već su nastupali u Bušetini, Okrugljači, Starogradačkom Marofu te povodom Božića u Kazalištu Virovitica, a nastup u Otrovancu morali su otkazati zbog bolesti.

20191213 1904531

– Lijepo mi je raditi s njima – zadovoljna je voditeljica Maja.

A da je i njima lijepo, to su uglas potvrdili i 12-godišnjaci Borna i Filip, rekavši da ih najviše veseli što plešu i uče o svojoj kulturnoj baštini. Da se veseli svakoj novoj probi i nastupu, otkrila nam je i raspoložena 6-godišnja Ida, a 8-godišnja Petra je kazala kako ih jako veseli i kada izrađuju ukrase za blagdane. Iako je dječaka manje od djevojčica, 8-godišnjoj Franki to ne predstavlja problem prilikom plesa.

IMG 3732

Ponekad pleše s dječakom, a ponekad s djevojčicom, no najvažnije da se svi dobro zabavljaju, a uz to i uče. Za KUD su stigle i “slatke muke”.

– Moramo razmišljati o novim nošnjama za najmlađe jer su ih dijelom već prerasli – na kraju nam je rekla predsjednica Martina Ivšić.

(www.icv.hr, mš, foto: mš, privatni arhiv)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content