MARIO MOSLAVAC POSTAO PRVI ČOVJEK HRVATSKOG KARTINGA Preuzet ću odgovornost i vratiti karting utrke na staze u svim krajevima Hrvatske

U subotu, 20. veljače, u Zagrebu je održana redovna izborna skupština Hrvatskog auto i karting saveza (HAKS) na kojoj su izabrana vodeća tijela. Za predsjednika Saveza ponovno je izabran Davorin Štetner, a u iduće četiri godine u samom vrhu HAKS-a bit će i dva Virovitičana. Za predsjednika Odbora za karting sport HAKS-a izabran je Virovitičanin Mario Moslavac, inače predsjednik AMKK „Cobra“ iz Virovitice, već niz godina jedan od najcjenjenijih osoba u karting sportu u Hrvatskoj.

Tako je Moslavac i službeno postao prvi čovjek karting sporta u Hrvatskoj, a kao predsjednik Odbora za karting sport ujedno je i član Upravnog odbora HAKS-a. Uz njega je u Upravni odbor Hrvatskog auto i karting saveza izabran još jedan Virovitičanin, Igor Tomljanović Becker.
Desetak dana nakon izborne skupštine razgovarali smo s novim prvim čovjekom kartinga u Hrvatskoj.

IMG 3146

Kada ste se uključili u karting sport?
U studenom 2007. godine u podrumu moje kuće u Kačićevoj ulici u Virovitici nas četvorica osnovali smo virovitičku „Cobru“. Tada nismo bili svjesni što radimo, samo smo htjeli osnovati klub kako bismo se mogli natjecati. Početkom 2008. godine krenuli smo u nabavku kartinga. Dobili smo pozajmicu od banke i to je bio naš početak. U svibnju 2008. godine organizirali smo Karting open day na kojemu smo se predstavili široj javnosti Virovitice.

U to vrijeme koristili smo poligon HAK-a Virovitica, ali budući da je to bila neadekvatna staza, odlučili smo napraviti novu stazu. Ta se ideja zakotrljala i izgrađena je sadašnja staza u vojarni, koja je već za Rokovo iste godine i otvorena.

Kakva je bila suradnja sa Savezom?
Malo toga smo znali pa sam kao klupski tajnik svakodnevno po pet-šest puta zvao Savez. Moram priznati da smo bili jako uporni, a cilj nam je bio organizirati utrke u Virovitici. Prvu utrku službeno je organizirao jedan klub iz Zagreba, a mi domaći smo praktički sve odradili. Nakon toga odlučili smo da je vrijeme da sami organiziramo jednu takvu utrku. Položili smo sudačke licence i ispite, te vrlo brzo počeli i samostalno suditi. Sudili smo ne samo u Hrvatskoj, nego i u svim susjednim zemljama.

IMG 3154

Što se mog osobnog puta u Savez tiče, on je počeo 2009. godine kada sam postao član Odbora za karting sport HAKS-a, a dvije godine kasnije i predsjednik Komisije za suce. U novom sazivu 2013. godine imenovan sam sportskim direktorom za karting sport koju sam obnašao sve do 2019. godine. Budući da nisam bio za to da se utrke za Prvenstvo Hrvatske voze izvan zemlje, napustio sam mjesto sportskog direktora i vratio se na dužnost predsjednika komisije za suce.

Znači da ste se u Savezu penjali stepenicu po stepenicu?
Da, sve je išlo jednim slijedom. Predsjednik Davorin Štetner prepoznao je ne samo moj rad, nego i cijelog našeg kluba te me pozvao da preuzmem mjesto prvog čovjeka karting sporta u Hrvatskoj, što sam naravno i prihvatio. Uvijek sam bio blizu vrha, ali nisam bio prvi čovjek. Eto sada sam spreman preuzeti tu odgovornost i prihvatiti sve dobro i loše što nosi ovaj mandat.

Na koliko staza se danas može voziti karting u Hrvatskoj?
Trenutno samo staza u Virovitici ima važeću licencu. Uz nju postoje staze u Čakovcu, Novom Marofu i Puli, a u planu je i izgradnja staze u Šibeniku. U Novom Marofu su potrebni minimalni popravci i mislim da bi se na njoj već ove godine moglo voziti, a Pula bi mogla biti u pogonu od iduće godine. Cilj mi je da se karting vozi u svim krajevima naše zemlje.

Koje ste si ciljeve postavili?
Želim se okružiti malim krugom velikih ljudi s kojima mogu puno napraviti. Kao što sam već rekao, jedan od ciljeva mi je i proširiti karting po cijeloj Hrvatskoj. Utrke za hrvatsko prvenstvo se moraju voziti u Hrvatskoj. Također, želim da karting ne bude samo sport uskog kruga ljudi, već da bude svakom dostupan. Uz adekvatne sponzore svatko bi se mogao njime baviti.

Prošle godine ste spasili PH u kartingu organizacijom utrka u Virovitici…
U specifičnoj situaciji koronavirusa mi iz „Cobre“ uskočili smo kao domaćini i organizirali 21. i 22. Nagradu Virovitice. Odvožene su četiri utrke, što je bilo dovoljno za proglašenje prvaka u svim klasama.

Najavljeno je moguće održavanje utrke srednjeeuropske zone na stazi u Virovitici. Koliko smo blizu toj utrci?
Jednako smo joj blizu koliko i daleko. Naime, obavljene su sve predradnje i prijave. Sada samo čekamo objavu kalendara natjecanja pa ćemo vidjeti jesmo li uvršteni u ovogodišnji kalendar.

Jedna od perjanica AMKK „Cobra“ Filip Romić prošle godine vratio se na stazu i ponovno postao prvak. Hoće li se natjecati i ove godine?
Filip se ozbiljno priprema za novu sezonu i gotovo sa sigurnošću mogu potvrditi da će i ove godine sjesti u karting na utrkama za Prvenstvo Hrvatske. Tu je i naš dugogodišnji vozač Nikola Samaržija, koji je prošle godine po treći put osvojio naslov državnog prvaka i uskoro će dobiti zlatnu kacigu, koju je prije osvojio i Filip Romić.

Sudeći po svemu iduće četiri godine glavne odluke za karting sport u Hrvatskoj dolazit će iz ureda virovitičke „Cobre“. Virovitičanima na ovim iznimno važnim pozicijama želimo puno sreće u ostvarenju ciljeva koji su si zacrtali. (www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content