Ministar Fuchs: Od ponedjeljka nastava po C modelu u 11 županija, među njima nije VPŽ koja ima samo jednog pozitivnog učenika

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u četvrtak da u ovom trenutku sedam županija nastavu izvodi po C modelu, a uglavnom su to sve dalmatinske županije, osim Zadarske, koja će na C model prijeći u ponedjeljak.

– Još se prati stanje u Zagrebu te bi se moglo dogoditi da i Zagreb prijeđe na C model, no još nije donesena definitivna odluka – rekao je ministar Fuchs novinarima nakon sjednice Vlade RH.

Sve su to županije u kojima je 60 ili čak 70 posto pozitivne djece, napomenuo je dodavši kako se odražava trend koji je u populaciji u pojedinim županijama, s iznimkom Istarske županije, koja je isto tako na C modelu, premda je tamo stanje, generalno gledano, puno bolje.

– Virovitičko-podravska županija s današnjim danom ima samo jednoga pozitivnog učenika pa ne vidim zbog čega bi ta županija sada trebala prijeći na C model – ocijenio je Fuchs i dodao kako se može očekivati da bi u ponedjeljak 11 županija mogle biti na C modelu.

Najavio je kako će pratiti stanje i vidjeti hoće li se taj model praćenja nastave produžiti i nakon uskršnjih blagdana još tjedan dana ili će se stanje popraviti pa će se napraviti isto onako kao što je bilo i za božićne blagdane.

Ministar smatra da ne bi bilo u redu inzistirati da djeca na nastavu idu licem u lice u Primorsko-goranskoj županiji, koja u ovom trenutku ima 234 pozitivna učenika, odnosno 0,83 posto, za razliku od Virovitičko-podravske županije koja ima 0,01 posto pozitivnih učenika.

Na pitanje što će biti s maturantima, rekao je kako maturanti u svim županijama idu u školu jer C model održavanja nastave znači da su u školi djeca od 1. do 4. razreda i maturanti, odnosno svi učenici završnih razreda.

– Maturanti će ići u školu koliko god to bude moguće, rekao je ministar i izrazio nadu da neće biti općega lockdowna. Izostanak maturanata s nastave imao bi implikacije na održavanje državne mature i zbog toga maturante maksimalno držimo u školi – naglasio je Fuchs.

(vlada.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content