Našice i okolica dobivaju vodoopskrbni i odvodni sustav vrijedan 208 milijuna kuna: Pitka voda stiže u Feričance, Donju Motičinu i Podgorač

U Našicama su u tijeku intenzivni radovi na uređenju sustava odvodnje, a izvode se novim metodama, bez raskopavanja. Prema, u siječnju potpisanom ugovoru, radi se sanacija kanalizacijskih cijevi ukupne dužine 7,5 kilometara i 188 kanalizacijskih otvora, a vrijednost projekta je 24,26 milijuna kuna.

No, to je tek početak radova kojima se podiže kvaliteta života u tom slavonskom gradu i njegovim naseljima, posebice onim brdskim. Naime, u okviru Aglomeracije Našice, sklopljen je još jedan ugovor o izgradnji linijskih objekata, odnosno dogradnji vodnokomunalne infrastrukture. Ugovor su potpisali predstavnici Našičkog vodovod d.o.o. kao korisnika projekta, te zajednice ponuditelja Niskogradnja Marijanović d.o.o. Kaptol i Gebruder d.o.o. Bizovac. Vrijednost je ugovora 36,39 milijuna kuna, a rok za izvođenje radova je 30 mjeseci.

Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su gradonačelnik Našica Josip Miletić, predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i drugi uzvanici, te su zajedno obišli mjesta izvođenja radova.

– Vrijednost aglomeracija na području Osječko-baranjske županije iznosi više od dvije milijarde kuna te se u gotovo svakom kutku naše županije nešto radi u vezi ovih projekata, od vodoopskrbe i kanalizacije, pročišćivača do filtracije arsena u novom postrojenju u Osijeku. Tako je i danas u Našicama, kao i tri okolne općine; Donja Motičina, Podgorač i Feričanci, čiji će stanovnici napokon imati mogućnost kakvu nalaže današnji standard u vezi pitke vode i sustava odvodnje. Za Grad Našice to je ogroman posao, a kao što vidimo, radi se na sve strane. Očito, projekti koji su koordinirani od razina općina i gradova preko županije do Hrvatskih voda i Ministarstva gospodarstva daju vidljive rezultate – rekao je župan Ivan Anušić.

27

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je ovo novi veliki iskorak za Aglomeraciju Našice.

– S već ugovorenim projektom i danas potpisanim počinju radovi u vrijednosti 60 milijuna kuna, a sve to u sklopu aglomeracije ukupne vrijednosti 208 milijuna kuna. Iz EU dolazi 70 posto sredstava, 12 posto su sredstva Vlade RH putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, isto toliko Hrvatskih voda, a tek 6 posto ide na teret jedinica lokalne samouprave, kojima se isplati uložiti desetak milijuna kuna da bi dobili projekt vrijedan 208 milijuna kuna – kazao je Đuroković.

Dodao je kako će izvoditelji radova napraviti ukupno 84 kilometara linijskih objekata, odnosno sanirati i izgraditi gotovo 35 kilometara nove kanalizacijske mreže, 41 kilometar nove vodoopskrbne mreže, te sanirati još sedam kilometara.

-U svakom slučaju građani će osjećati koristi od ovog projekta jer će se još 3.000 stanovnika priključiti na sustav odvodnje, još 800 će dobiti vodu, a sve će se spojiti na prethodno izgrađeni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda s obuhvatom za 15.000 stanovnika. Aglomeraciju Našice u potpunosti ćemo uskladiti sa svim europskim standardima – dodao je Đuroković.

Gradonačelnik Našica Josip Miletić istaknuo je kako se kroz ove projekte podiže kvalitetu života u gradu, a najvažniji rezultat projekta je da će i brdska naselja dobiti vodoopskrbu, kao i uređenje sustava odvodnje

Direktor Našičkog vodovoda Oto Dudjak naglasio je kako je riječ o povijesnom trenutku za tvrtku kojoj će realizacija projekata znatno olakšati budući rad te je poželio da se svi radovi obave kvalitetno i u roku.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content