Novoosnovana braniteljska udruga “Karaula” s Općinom Gradinom započela projekt uređenja bivše karaule u Novom Gradcu

Karaula u Novom Gradcu u općini Gradini jedna je od prvih oslobođenih karaula u Domovinskom ratu. Nekada je bila vrlo važno strateško mjesto JNA, a njeno zauzimanje od strane hrvatske vojske, odnosno mještana općine Gradine bio je najvažniji događaj u Domovinskom ratu za tu općinu.

Za vrijeme bivše Jugoslavije bila je to lijepa zgrada s uređenim okolišem, nasadima voća i cvijeća, ali služila je samo pripadnicima tadašnje JNA.

No, nakon rata slika je bila drugačija, a sada, tri desetljeća od toga, to zdanje nije ugodno ni oku, a kamoli da je u bilo kakvoj funkciji. Kada je uvidjela da nema druge, Općina Gradina odlučila je stvar uzeti u svoje ruke i prenamijeniti taj prostor za rad branitelja. Dio prostora bio bi uređen i kao spomen-soba na slavne dane stvaranja novije hrvatske povijesti, odnosno sjećanje na te dane i sve one koji su oslobodili područje gradinske općine od tadašnje JNA i na taj način spriječili i neposrednu opasnost za dublje prodiranje neprijatelja u naše krajeve.

IMG 20210302 110726 1

Da bi se sve to pomaklo s mrtve točke, prije nekoliko mjeseci s radom je počela Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata  “Karaula” općine Gradine na čelu sa sudionikom oslobađanja karaule, a kasnije pripadnikom 81. gardijske bojne “Kumovi” Albertom Brođancem, koji nam je rekao nešto više o inicijativi osnivanja te udruge.

– Ideju smo potaknuli branitelji Željko Budiša, Damir Brdarić i moja malenkost, a razlog je bio uglavnom taj što više od dvadeset godina nismo imali adekvatnu udrugu, posebice udrugu u čiji rad bi bili uključeni branitelji iz ovog dijela općine. Osim toga, smatrali smo da bi za kvalitetan rad na dobrobiti žitelja cijele općine trebalo uključiti ne samo branitelje, nego i članove njihovih obitelji, supruge, djecu, pa i unuke. Vodeći se time proširili smo statut udruge, pa ćemo osim redovnih aktivnosti koje imaju sve braniteljske udruge imati i neke druge. Prvenstveno tu mislimo na ruralni razvoj općine Gradine, posebno naselja Novi Gradac, a uređenje bivše karaule bio bi jedan od najboljih načina za to. Osim što bi taj prostor služio za aktivnosti branitelja, bio bi i lijepo uređeno izletište u blizini rijeke Drave – kaže Brođanac, dodajući da su upravo iz tog razloga udruzi nadjenuli ime “Karaula”.

IMG 20210302 110329

– Vjerujem da ćemo završetkom ovog projekta značajno pridonijeti cijeloj društvenoj zajednici. Naravno da mi branitelji, koji već imamo dosta godina i isto toliko raznih bolesti, ne možemo sami. Upravo zato pozvali smo u pomoć mlađe naraštaje i sada nas trenutno ima oko 80. Vjerujem da ćemo na taj način realizirati svoje planove, ali isto tako istinu o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima, kao i sve ostale vrijednosti naše borbe za slobodnu državu Hrvatsku, prenijeti na one koji će ostati iza nas – rekao je Brođanac, koji se odmah potom pridružio svojim kolegama koji imaju svakodnevne radne akcije uređenja okoliša bivše karaule od raznog drveća, raslinja i svega ostaloga što se skupilo u proteklih trideset godina i umalo postalo zaboravljeno od svih.

IMG 20210302 110452 1

Taj prostor budućeg gradilišta, na koje će uskoro doći radni strojevi i različita struka graditelja, obišao je i načelnik općine Gradine Marko Ajček.

– Dajemo punu podršku “Karauli”. Zajedno ćemo ovdje stvoriti nešto po čemu ćemo biti prepoznatljivi, ali također sačuvati slavne dane Domovinskog rata u trajnom sjećanju. Mnogo toga treba napraviti, i u samom prostoru karaule koji je potpuno devastiran i u lošem stanju, ali isto tako i na okolišu koji smo zamislili kao park s rekreativnim i drugim sadržajima. Kada sve radove privedemo kraju, bit će to lijepo zdanje na ponos i radost svih nas – rekao nam je načelnik gradinske općine Marko Ajček.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content