Obrada otpada na mjestu nastanka: Flori VTC bespovratna sredstva za mobilno reciklažno dvorište za građevinski i glomazni otpad

Tvrtka Flora VTC potpisala je s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za uspostavu mobilnog postrojenja za obradu građevinskog i glomaznog komunalnog otpada.

Sredstva su iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a pokrivaju 50 posto ukupne investicije vrijedne 7.124.037,50 kuna.

– Svrha ovog projekta je uspostaviti održiv sustav gospodarenja građevinskim i glomaznim komunalnim otpadom na području cijele Virovitičko-podravske županije te time značajno doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja otpadom u cjelini. Jedan od ciljeva projekta je izrazito nizak postotak oporabe građevinskog otpada, kako u VPŽ tako i u cijeloj RH, sa 3 posto podići na zadovoljavajućih 70 posto – ističu u Flori.

drobilica1

Srce reciklažnog dvorište čini specijalna višenamjenska samohodna drobilica za građevinski i glomazni otpad s pripadajućim sortiračima i sitima. Nabavlja se i teška građevinska mehanizacija (teleskopski i bagerski utovarivači, topovi za zaštitu od zaprašivanja, agregati, grajferi, hidraulički čekiči…), kao i sitni alati. Posebnost ovog sustava je mobilnost. Flora cijelo postrojenje može lako premještati na lokaciju najbližu samom mjestu nastanka građevinskog otpada te tako smanjiti nepotrebnu manipulaciju otpadom, negativan učinak na okoliš, a također smanjiti i troškove rada.

– Za upravljanje cijelim postrojenjem dovoljna su dva djelatnika koja ćemo školovati i osposobiti za ovaj posao. Zahvaljujemo ovom prilikom djelatnicima Razvojne agencije VTA na suradnji i velikoj pomoći pri realizaciji ove projektne prijave – dodaju u Flori VTC.

(virovitica.hr, flora-vtc.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content