OBŽ nastavlja subvencionirati kredite za poticanje gospodarstva do 500 tisuća kuna: Među potpisnicima ugovora i Općina Feričanci

Projekt “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva” Osječko-baranjska županija pokrenula je u veljači 2019. godine i do sada je preko njega subvenciju kamate na stambeni kredit koristilo 142 građana, odnosno kupljeno je 75 stanova i 67 kuća.

Uz Županiju, u projekt se uključilo 12 jedinica lokalne samouprave s jednim postotnim poenom subvencije kamate na stambeni kredit (gradovi Osijek, Beli Manastir, Đakovo i Valpovo te općine Bilje, Bizovac, Erdut, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Koška, Magadenovac i Petrijevci).

A danas (srijeda) je predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin potpisao sporazume s još pet općina: Draž, Feričanci, Petlovac, Punitovci i Vladislavci.

– Izuzetno sam zadovoljan što nastavljamo s ovako dobrim projektom stambenih kredita u funkciji poticanja gospodarstva, što pokazuju i brojke. Naime, povećali smo kreditni potencijal i s početnih 50 milijuna kuna iz veljače 2019. godine s dodatnih 50 milijuna kuna i došli do ukupno 100 milijuna kuna. U dvije godine subvencionirali smo kamate za 142 korisnika, a kada ima interesa za neki projekt treba ga nastaviti, što i činimo – istaknuo je Vulin.

Dodao je kako je u 2019. godini za pet posto smanjeno iseljavanje iz OBŽ u druge dijelove Hrvatske te za 15 posto u inozemstvo, a na odluku pojedinih obitelji o odlasku ili ostanku dijelom je uticao i ovaj projekt subvencioniranja kamata na kredite. Naime, u prvih 50 milijuna kuna kreditnog potencijala kamatna stopa za kredite u eurima kretala se u rasponu od 2,49 do 3,2 posto. Za novi krug projekta Županija je zatražila dodatno sniženje kamata od poslovnih banaka, te se one kreću u rasponu od 2,09 do 2,7posto. Na ovu kamatu Županija i uključene JLS dodatno subvencioniraju kamatu s dva postotna poena, te će kamata za neke korisnike biti već od 0,09, što je gotovo beskamatno.

Projekt je namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području Županije bez obzira na godine života, za kupnju stana ili kuće na području Županije, a provodi se subvencioniranjem kamatne stope od 1 postotnog poena na odobreni kredit poslovnih banaka s kojima Županija zaključi ugovor prvih deset godina otplate kredita, uz minimalan rok otplate od 15 godina. Najviši iznos kredita koji Županija subvencionira je 500.000 kuna, stambeni kredit može biti i veći od toga iznosa, ali razliku financira korisnik kredita.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović istaknula je kako Osječko-baranjska županija projekt provodi u suradnji s poslovnim bankama Agram banka, Erste&Steiermarkische bank, Hrvatska poštanska banka, OTP banka, Privredna banka Zagreb, te Zagrebačkom bankom.

– Nadamo se da će ovih dodatnih 50 milijuna kuna imati pozitivan učinak kako na demografsku tako i na gospodarsku situaciju na području Županije. Napominjem kako u našem javnom pozivu nema ograničenja što se tiče godina, pa imamo jedan dio korisnika koji nemaju uvjete da se jave na APN-ove pozive i onda svoje stambeno pitanje rješavaju upravo ovim putem – objasnila je pročelnica Katavić.

Načelnik Općine Feričanci Marko Knežević kazao je kako ga raduje što u ovom pozivu nema dobne granice za prijavu.

– To znači da ćemo pomoći ne samo mladima i obiteljima, već i svima onima koji nisu zadovoljili uvjete u nekim drugim natječajima za subvenciju. Općina i Županija ovim mjerama mogu ostvariti odlične demografske rezultate i zadržati barem dio stanovništva na svojim područjima – rekao je načelnik Feričanaca.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content