Od deset najvećih hrvatskih proizvođača ljekovitog bilja, petero je iz VPŽ, dvoje među prvom trojicom

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2018. godini u Hrvatskoj je žetvena površina pod ljekovitim, aromatskim i začinskim biljem iznosila 9.233 ha, a te je godine proizvedeno 6.323 tone, piše Agroklub.

Najzastupljenija među njima je kamilica koja je prošle, 2020. godine zasijana na 5.543 hektara, a njezinom se proizvodnjom bavilo 492 poljoprivredna gospodarstva, pokazuju podaci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Govorimo li o deset najvećih proizvođača ljekovitog bilja u našoj zemlji, svih deset dolaze iz kontinentalnog dijela, njih devet iz Slavonije, odnosno, njih pet iz Virovitičko-podravske županije.

Na prvom mjestu je DAM d.o.o. s gotovo 200 ha pod ljekovitim biljem, a slijede ga Bioagrar d.o.o. iz Ivanovaca u OBŽ te Plantaže d.o.o. iz Pitomače u VPŽ s nešto više od 150 ha.

Untitled 1

Prema zadnje dostupnim javno objavljenim podacima, tvrtka DAM d.o.o. iz Lozana, u Virovitičko-podravskoj županiji, 2019. zapošljavala je 35 radnika te generirala 14,8 milijuna kuna prihoda uz 1,14 milijuna kuna ostvarene bruto dobiti. Iste je godine ostvarila pravo na 1 milijun kuna potpora.

Proizvodnja ove tvrtke obavlja se na 400 ha zemljišta, a njezin veći dio odlazi na uzgoj kamilice na ekološki način. Osim ove kulture, proizvode i tikvu uljaricu, radi njezinih koštica, također na ekološki način.

Prema informacijama na njihovim stranicama, 95 posto proizvodnje orjentirano je prema izvozu.

(agroklub.com, Maja Celing Celić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content