Od deset najvećih hrvatskih proizvođača ljekovitog bilja, petero je iz VPŽ, dvoje među prvom trojicom

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2018. godini u Hrvatskoj je žetvena površina pod ljekovitim, aromatskim i začinskim biljem iznosila 9.233 ha, a te je godine proizvedeno 6.323 tone, piše Agroklub.

Najzastupljenija među njima je kamilica koja je prošle, 2020. godine zasijana na 5.543 hektara, a njezinom se proizvodnjom bavilo 492 poljoprivredna gospodarstva, pokazuju podaci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Govorimo li o deset najvećih proizvođača ljekovitog bilja u našoj zemlji, svih deset dolaze iz kontinentalnog dijela, njih devet iz Slavonije, odnosno, njih pet iz Virovitičko-podravske županije.

Na prvom mjestu je DAM d.o.o. s gotovo 200 ha pod ljekovitim biljem, a slijede ga Bioagrar d.o.o. iz Ivanovaca u OBŽ te Plantaže d.o.o. iz Pitomače u VPŽ s nešto više od 150 ha.

Untitled 1

Prema zadnje dostupnim javno objavljenim podacima, tvrtka DAM d.o.o. iz Lozana, u Virovitičko-podravskoj županiji, 2019. zapošljavala je 35 radnika te generirala 14,8 milijuna kuna prihoda uz 1,14 milijuna kuna ostvarene bruto dobiti. Iste je godine ostvarila pravo na 1 milijun kuna potpora.

Proizvodnja ove tvrtke obavlja se na 400 ha zemljišta, a njezin veći dio odlazi na uzgoj kamilice na ekološki način. Osim ove kulture, proizvode i tikvu uljaricu, radi njezinih koštica, također na ekološki način.

Prema informacijama na njihovim stranicama, 95 posto proizvodnje orjentirano je prema izvozu.

(agroklub.com, Maja Celing Celić)