Održana završna konferencija projekta „I mi zaslužujemo priliku“ GDCK Virovitica

U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Virovitica održana je završna konferencija projekta „I mi zaslužujemo priliku“.

Nakon 24 mjeseca provedbe, projekt će službeno završiti 31. ožujka. U sklopu projekta sudionici, 17 dugotrajno nezaposlenih osoba i 10 korisnika zajamčene minimalne naknade, su osposobljeni u tri verificirana programa: osam sudionika za obavljanje poslova njegovatelja, devet za obavljanje poslova gerontodomaćice i deset za obavljanje knjigovodstvenih poslova.

DSCN1369

Postignute rezultate projekta predstavila je Željka Grahovac, ravnateljica GDCK Virovitica, a nazočne su pozdravili Vlasta Honjek-Golinac, zamjenica gradonačelnika Virovitice i Marija Bajan Prokl, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Virovitica. Završnoj konferenciji su nazočili i Tihana Harmund, ravnateljica Razvojne agencije VTA, Hrvoje Belobrk, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje-Područnog ureda Virovitica, Ivica Kiš, predstavnik POU „Aspket“, Jasna Per-Kožnjak, voditeljica Psihološkog centra „Putokaz“ kao i Margareta Ptiček, predsjednica GDCK Virovitica te članovi odbora GDCK Virovitica.

U Gradskom društvu Crvenog križa Virovitica 15. ožujka 2021. godine održana je završna konferencija projekta „I mi zaslužujemo priliku“. Projekt je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u sklopu poziva Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanja marginaliziranih skupina u iznosu od 1.032.935,44 kuna.
Projekt je započeo s provedbom 1. travnja 2019. godine, trajat će do 31. ožujka 2021., a usmjeren je na povećanje mogućnosti zapošljavanja i smanjenje rizika socijalne isključenosti marginaliziranih skupina s područja Virovitičko-podravske županije kroz verificirane programe obrazovanja/osposobljavanja odraslih.

Sudionici u projektu osposobljavali su se kroz tri verificirana programa i to: program za obavljanje poslova gerontodomaćina/ce, njegovatelja/ice i obavljanje knjigovodstvenih poslova. Verificirane programe provodilo je Pučko otvoreno učilište Aspekt, a do sada je 27 osoba završilo osposobljavanje, od kojih je 10 korisnika zajamčene minimalne naknade, a 17 dugotrajno nezaposlenih osoba. Osobe koje su završile osposobljavanje dolaze iz svih jedinica lokalne samouprave s područja djelovanja GDCK Virovitica. Osposobljavanje za obavljanje poslova gerontodomaćina/ce završilo je 9 osoba, za obavljanje poslova njegovatelja/ice 8 osoba, a za obavljanje knjigovodstvenih poslova završilo je 10 osoba.

SOCIJALNO MENTORSTVO

Trenutno se 5 osoba osposobljava u programu za obavljanje poslova gerontodomaćina/ice koje će završiti 26. ožujka 2021. godine.
U okviru projekta dva socijalna mentora zaposlena u Gradskom društvu Crvenog križa Virovitica korisnicima zajamčene minimalne naknade koji su bili uključeni u projektne aktivnosti pružali su uslugu socijalnog mentorstva. Kroz provedenu edukaciju za socijalno mentorstvo koju su završili socijalni mentori, Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica je ojačalo kadrovski kapacitet za pružanje usluge socijalnog mentorstva.

Socijalno mentorstvo odvijalo se svaki mjesec invdividualno s korisnicima, pri čemu im je pružena stručna pomoć, podrška, ohrabrenje, motivacija, ali i informacije vezane uz aktualno stanje na tržištu rada. Tijekom 24 mjeseca usluge socijalnog mentorstva koristilo je 26 korisnika zajamčene minimalne naknade koji imaju prebivalište na području šest jedinica lokalne samouprave na kojem djeluje GDCK Virovitica. Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica ostvarilo je tako provedbom projekta 3 puta veće pokazatelje od predviđenih.

Za polaznike programa osposobljavanja u ovom projektu organizirano je 5 radionica razvoja mekih vještina, tri radionice održane su u organizaciji Psihološkog centra „Putokaz“, a dvije radionice su organizirane u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područni ured Virovitica.

Najveći uspjeh, odnosno rezultat provođenja ovog projekta je činjenica da se 8 osoba zaposlilo nakon završetka osposobljavanja.
Ovaj projekt je od iznimne važnosti za zajednicu jer pruža priliku osobama koje nisu u financijskoj mogućnosti naknadno se obrazovati/osposobiti i na taj način povećati svoju konkurentnost na tržištu rada.

(www.icv.hr, mš)

DSCN1370

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content