OPĆINA PODRAVSKA MOSLAVINA Načelnik Cerić: Vrijedni općinski projekti za sigurnu, bolju i uspješniju budućnost mještana

Općina Podravska Moslavina predvođena mladim načelnikom Dominikom Cerićem svojski se trudi osigurati svoji mještanima pružiti ljepše, sigurnije i ugodnije životne uvjete. U ovoj maloj općini stalno su pune ruke posla, stajanja nema jer kako kaže načelnik Cerić briga o mještanima i općini mora biti stalna i na vrijeme. Kad god razgovarate s ovim mladim čovjekom punim želje za pomoći svakom svom žitelju i vizije da općinu učini ugodnim mjestom življenja za sve generacije, uvijek ima nešto novo za reći, neki realizirani ili pokrenuti projekt. Tako se načelnik Cerić u proteklom periodu i onom koji dolazi posebno ponosi više nego uspješnim projektom “Zaželi”.

– U  programu “Zaželi” faza 1 imali smo zaposlenih 8 žena koje su pružale pomoć 32 krajnjih korisnika. Ovaj projekt se pokazao izvrsnim jer su odjednom bila riješena dva problema i to briga oko starijih i nemoćnih, samih osoba te zapošljavanje žena srednje životne dobi. Projekt je bio u trajanju 30 mjeseci, a vrijednosti je  1.400.000 kuna Zbog velikog interesa za projekt Zaželi nominirali smo i drugu fazu te smo potpisali ugovor i to još u veljači s kojim ćemo zaposliti 16 žena za brigu o ukupno 96 krajnih korisnika. Ova druga faza vrijedna 1.500.000 kuna i trajat će  15 mjeseci. Jedan od novih projekata je “Zajedno za starije osobe Podravska Moslavina”. Riječ je o projektu za koji je Općina potpisala ugovor u listopadu prošle godine s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike o dodjeli bespvratnih sredstava  kroz program “Širenje mreže socijalnih usluga” te time osigurala 1.5 milijun kuna bespovratnih sredstava za zapošljavanje 5 osoba s čim želimo unaprijediti kvalitetu života osoba starije životne dobi s područja općine u organizaciji sportskih, kulturnih, edukativnih i društvenih aktivnosti. Projekt će trajati 23 mjeseca te smo u sklopu istog kupili i  novo kombi vozilo koje će biti na raspolaganju korisnicima ovog projekta. Kada sve zbrojimo ukupno je osigurano 3 milijuna kuna te zaposlena 21 osoba s područja općine. Ovo je za našu općinu izvrstan rezultat te se nadamo kako ćemo i dalje u suradnji s navedenim ministarstvom raditi slične uspješne projekte – kaže načelnik, a slijedeća tema bili su kapitalni projekti kroz mjeru 7 programa ruralnog razvoja.

– Kroz ovaj programu realizairali smo rekonstrukcije 5,2 kilometra ceste u naselju Krčenik -Gezinci vrijednosti 1,8 milijuna kuna čime je poboljšana cestovna infrastruktura te smo našim lokalnim OPG-ovima osigurali lakši, brži i kvalitetniji put do njihovih obradivih površina. Odrađena je i renkostrukcija i opremanje zgrade Društvenog doma u Podravskoj Moslavini projekta vrijednog 1,3 milijuna kuna. Ovja dio projekta je u potpunosti završen te sada pripremamo dokumentaciju za  nastavak rekonstrukcije i izgradnje kroz fazu 2. Jedan od većih projekata ove mjere izgradnja i opremanje dječjeg vrtića u Podravskoj Moslavini koji je također u potpunosti završen je sa 16. ožujkom tekuće godine. Za rad vrtića potpisali smo sporazum s Dječijim vrtićem “Pinokio’’ Donji Miholjac te općinama Viljevo, Marijanci i gradom Donjim Miholjcem. Kroz ovaj sporazum smanjili smo trošak rada područnog vrtića Podravska Moslavina te finaciranje zajedničkih službi te se nadamo kako ćemo imati kvalitetan rad i roditeljima omogućiti prihvatljiviju cijenu boravka djece u vrtiću. Kroz tu mjeru 7. povukli smo 850.000 kuna za izgradnju pomoćne zgrade Vatrogasnog doma u Podravskoj Moslavni što su naši vartrogasci itekako zaslužili svojim marljivim i predanim radom – kaže načelnik Cerić.

Osim navedenih, još je puno vrijednih projekata koji su završeni, započeti ili su u planu:

– Nastavljamo s izgradnjom sustava odvodnje u naselju Podravska Mosalvina, projektom koji je vrijedan 11 milijuna kuna te je ugovoren na 7 godina u suradnji s Hrvatskim vodama i tvrtkom Komrad, a čime ćemo podići standard života u općini. U završnoj smo fazi projektiranja mreže odvodnje u naselju Krčenik te se nadam kako ćemo u skoroj budućnosti krenuti i s realizacijom tog projekta. U velikoj većini projekat imamo odličnu suradnju s Osječko-baranjskom županijom i županom Ivanom Anušićem koji su u protekle 4 godine s Općinom zajednički realizirali projekte vrijedne 600 tisuća kuna, a to su izgradnja dječijih igrališta u Krčeniku i Podravskoj Moslavni te rekonstrukcije ceste u Podravskoj Moslavini i Krčeniku – naglašava načelnik te iznosi plan za novo razdoblje.

– Planiramo uređenje i izgradnju staza i ograda na grobljima u Krčeniku, Podravskoj Moslavini te u Martincima. Izradili smo projektnu dokumentaciju za izgradnju staze u naselju Gezinci pa se nadam se kako ćemo vrlo brzo krenuti i u realizaciju tog projekta, Pred nama je također i uređenje vanjskog dijela doma kulture u Krčeniku. Prijavom projekta solarne elektrane na općinskoj zgradi u Podravskoj Moslavini početkom godine dobili smo pozitivan odgovor iz Fonda za zaštitu okoliša i energentsku učinkvitost te ćemo uskoro krenuti s realizacijom istog projekta vrijednog 160.000 kuna – dodaje načelnik.

Osim briga za najmlađe i najstarije koja je spomenuta, Općina vodi brigu i u učenicima, studentima, mladim obiteljima.

– Kroz pomoć mladim obiteljima pomažemo pri kupnji prve nekretnine s 20.000 kuna, odsnosno pri rekenstrukciji postojeće s 15.000 kuna.  Svim osnovnoškolcima smo do sada finacirali radni material potreban za školsku godinu, srednjoškolcima sufinaciramo karte za prijevoz, a studentima dodjeljujemo stipendije. Ovdje bih još spomenuo i dodatnu pomoć starijim osobama kroz božićnice i uskrsnice, a za Uskrs još dobiju i poklon bon – kaže Cerić te naglašava kako Općina naravno nikada ne zaboravlja i svoje vrijedne udruge koje na pravi inačin promoviraju općinu.

– Financiramo DVD Podravska Moslavina te udruge u našoj općini NK Podravac, KUD Slavonac, Boćarski klub Hajduk Krčenik, Klub Mladih Podravska Moslavina, ŠRD Štuka i Lovačko društvo “Šljuka”. Pohvalio bih njihov rad i trud te se nadam kako ćemo ispuniti sve projekte koje smo zamislili kako bi rad udruga i društava bio što kvalitetniji i plodniji – zaključio je načelnik Dominik Cerić, mladi čovjek s jasnom vizijom i velikim srcem za svoju općinu.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content