Orahovčani zajedničkim snagama spasili gnijezdo roda, sada čekaju njihov povratak

Orahovica i rode imaju dugu i zanimljivu zajedničku prošlost. Naime, u zgradi Kurije Mihalović ’50.-i ’60-ih godina prošlog stoljeća bio je smješten Dom zdravlja te orahovačko rodilište. Tih godina na dimnjaku rodilišta smjestila se obitelj roda, no s vremenom kako je zgrada dobivala druge funkcije i time su na istoj vršena i uređenja, rode su napustile svoj dom. No, 2007. godine, Stanko Jović po prvi je puta na manifestaciji Crkvaračko prelo predstavio velik broj orahovačkih blizanaca, Orahovica ubrzo i službeno postala Grad blizanaca, a rode su se godinu potom, 2008, slučajno ili ne, vratile na Kuriju Mihalović na isti dimnjak gdje su i bile. Od tada svake godine mužjak i ženka se u proljeće vraćaju u svoje gnijezdo.

Krajem prošle Kurija Mihalović je dana Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u svrhu uređenja Centra za kardiovaskularnu rehabilitaciju što zahtjeva potpuno rekonstrukciju čime je skinut i krov. Fakultet se odmah pobrinuo da gnijezdo roda bude sačuvano.

– Obvezali smo našeg domara Damira Kiša i tvrtku koja radi na uređenju da se pobrinu za gnijezdo, što su i učinili. Kranom dizalice radnici su skinuli gnijezdo s dimnjaka i spustili na zemlju i tada smo stupili u kontakt s odgovarajućim institucijama kako bi znali kako dalje postupati i što učiniti kako bi rode ostale u Orahovici, u ovom okruženju – kaže dekan ovoga fakulteta Aleksandar Včev.

Tada je krenula priča u koju se uključila grupa građana, predvođena profesorom Danijelom Stojkovićem, koja stanuje u blizini Kurije i koja je od prvog ponovnog dolaska roda na Kuriju pomno pratila svaki njihov dolazak i odlazak.

Profesor Danijel Stojkovic pomno je pripremio gnijezdo prije dizanja

– Bilo bi šteta da ove prekrasne ptice napuste svoje stanište, a svake godine su prelijep ukras grada i sada već mogu reći njegov zaštitni znak, evo od 2008. u Orahovici je izvaljeno čak 27 malih roda. Kada smo vidjeli da je gnijezdo uredno sačuvano, krenuli smo u akciju da ga se ponovno negdje digne kako bi rode pronašle svoj dom. Stupili smo u kontakt s Fakultetom i povjerenikom Vlade RH za Grad Orahovicu Sašom Risterom kako bi oni pomogli. Svi su odmah uskočili u pomoć i prvo su djelatnici HEP-a postavili banderu s postoljem, no isto nije bilo dovoljno veliko za gnijezdo. Tada ponovno dolazi do izražaja suradnja Fakulteta, Grada i nas građana kroz koju smo uz pomoć radnika na Kuriji i orahovačkih vatrogasaca, napravili jače postolje te staro gnijezdo digli na tu banderu. Svima se u ime svih nas i u ime svih Orahovčana koji vole vidjeti rode u našem gradu, od srca zahvaljujem – kaže Stojković u ime inicijative pod nazivom ”Zaštita roda Orahovica”.

Priprema gnijerda za dizanje

Grad Orahovica i Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo odmah su priskočili u pomoć.

– Stručnjaci su nas uputili kako i što napraviti, a uz pomoć profesora Danijela Stojkovića koji također puno zna o pticama, odradili smo ovu nazovimo ju humanu priču. Dekan Včev i ja nekoliko smo puta obišli lokaciju i tražili rješenja i evo, presretan sam da je sada gnijezdo na adekvatnom mjestu i nadamo da će ga naše rode pronaći i ostati u našem gradu jer doista ga svakog proljeća i ljeta uljepšavaju – rekao je Rister. Kako će rode ponašati, to nitko ne zna, no profesor Stojković kaže da je ovo najbolje moguće rješenje da one ipak ostanu.

– Svašta sam pročitao proučavajući život roda jer otkako su one ovdje, njihov svijet me jako zaintrigirao. Nije sigurno da će prihvatiti novu lokaciju, posebno jer se tu radi, ali sve ovisi o njima, mogu se prilagoditi, a važno je da imaju svoje staro gnijezdo i da ga osjete kada dođu – zaključio je Stojković.

(www.icv.hr, vg)

0503rode 4

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content