Osječki FERIT razvija projekte upravljanja proizvodnjom za manje OPG-ove: Umjetna inteligencija savjetovat će vinare

Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) održana je početna konferencija projekta „Razvoj ekspertnog sustava za upravljanje proizvodnjom i preradom prehrambenih proizvoda“ s općim ciljem usmjeravanja istraživanja na tematsko područje “Hrana i bio-ekonomija”.

Projekt održive proizvodnje i prerade hrane prema potrebama gospodarstva, trebao bi se realizirati kroz primjenu umjetne inteligencije i tehnologije interneta stvari (IoT), poticanjem brže promjene u području pametne poljoprivrede kroz razvoj novog ekspertnog sustava i ubrzavanjem razvoja budućih IT platformi za upravljanje proizvodnjom poljoprivrednih kultura, posebno onih koje se uzgajaju u zatvorenim, kontroliranim uvjetima.

Prema riječima profesora Željka Hocenskog riječ je o računalnom sustavu namijenjenom manjim OPG-ovima koji nemaju vlastitu službu za upravljanje proizvodnjom već bi im on pomagao i savjetovao ih.

– Taj računalni sustav dio je sustava budućnosti automatiziranog i inteligentnog upravljanja koji bi trebao pomoći proizvođačima, konkretno u ovom pilot projektu podrumarima i proizvođačima vina, no može se primjenjivati u bilo kojoj grani proizvodnje.

Sustavom upravlja računalna (neuronska) mreža, odnosno umjetna inteligencija koja sama uči i zaključuje na bazi podataka koje prikuplja te poljoprivrednicima nudi parametre za kontrolu uvjeta u njihovim podrumima kako bi vino bilo što kvalitetnije – istaknuo je Hocenski.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a provodi ga Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek u suradnji s tvrtkom Gauss d.o.o.

Razdoblje provedbe projekta je 36 mjeseci, a ukupna mu je vrijednost 8,8 milijuna kuna, od čega su dodijeljena bespovratna sredstva 6,1 milijun kuna.

Dekan Ferit-a Drago Žagar istaknuo je kako je riječ o još jednom od izuzetno važnih projekata gdje fakultet u suradnji s tvrtkama razvija nova rješenja koja će naći svoju primjenu u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

– Slavonija je poljoprivredni kraj te kao znanstvena ustanova imamo odgovornost da u tom području razvijamo projekte – naglasio je Žagar.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content