PLAN UREĐENJA Uz nove drvorede Virovitica dobiva i zelenu oazu u Pejačevićevoj ulici

Što ove godine čeka grad Viroviticu i prigradska naselja kada je riječ o uređenje zelenih površina? O toj temi, ali i novim drvoredima, parkovima i redovnom održavanju razgovarali smo s Vlastom Honjek-Golinac, zamjenicom virovitičkoga gradonačelnika. Budući da su vrijedne djelatnice Flore već danima na terenu i sade cvijeće u gredice u gradskom centru, prvo pitanje odnosilo se upravo na proljetno uređenje grada.

Kako kaže V. Honjek-Golinac, Kreativna udruga „Unikat“ započela je s izradom uskrsnih ukrasa koji će svoje mjesto naći u centru Virovitice, ali i šire. Virovitičane i goste za ove uskrsne blagdane očekuje pravo proljetno iznenađenje na trgovima, gradskoj šetnici i ulicama. Pune ruke posla imaju i vrijedne djelatnice Flore koje su krenule sa sadnjom cvijeća i ukrasnog bilja u gredice na području cijeloga grada.

– Iako su bili spremni, za prošli Uskrs s obzirom na koronu nismo imali eksponata pa stoga ove godine idemo sa svime što smo planirali još lani, kao i s nadopunama koji će za naše sugrađane sigurno biti ugodno iznenađenje. Mogu samo reći da će biti oko 70 eksponata koji su napravljeni od 2019. godine do danas, kao i desetak novih koji su upravo u izradi. Mislim da će se ove godine svi oni pokazati u punom svjetlu, da će na različitim lokacijama doći do svog punog izražaja i da će građani u njima uživati – poručuje V. Honjek-Golinac.

POVEZATI CIJELI GRAD

Dio ukrasa nastao je izvrsnom suradnjom Grada Virovitice, Kreativne udruge „Unikat“ i škola. Naime, profesori i učenici Tehničke i Industrijsko-obrtničke škole napravili su od drveta skulpture i prirodne ukrase koji će svoje mjesto naći na virovitičkoj šetnici, u Malom parku i drugim lokacijama u središtu Virovitice. Vrijedne ruke kreativaca od njih su stvorile zasebnu priču koju će trebati istražiti.

– S našom uskrsnom pričom planiramo na određen način povezati cijeli grad. Bit će tu i pisanica, posebno dvorište i dvometarski zec ispred Gimnazije Petra Preradovića, mnogo cvijeća i šarenila na šetnici i Šetalištu Edite Schubert, oko dvorca… Vjerujemo stoga da će ove godine građani nadoknaditi sve ono što smo prošle, zbog pandemije koronavirusa, morali staviti na čekanje. Od srca zahvaljujem našim učenicima i kreativcima te svima na uloženom trudu, s nadom da će se ova dobra suradnja nastaviti na radost svih nas – poručila je V. Honjek-Golinac, istaknuvši kako će ove godine šetnica uz Gimnaziju biti prava špica na kojoj će se odvijati svi bitni događaji i manifestacije koje budu dozvoljene. Konkretno, postat će ogledalo društvenog života grada.

Govoreći o cijeloj godini u kontekstu uređenja, najavila je kako su na redu novi drvoredi i zelenilo, uz redovno održavanje površina. Zbog velikog broja najavljenih investicija u prvoj zoni, sadnja stabala i biljaka doći će na red tek kada se oni dovrše, objašnjava, kako se ne bi radio dvostruki posao.

dron3

OTPORNIJE DRVEĆE

– Planirani su novi drvoredi u glavnim ulicama u gradu, ali potrebno je prvo riješiti komunalnu infrastrukturu, kao bazu, a tek onda možemo saditi drveće na tom mjestu. Govorimo o ulicama gdje idu nova parkirališta, nogostupi i ostalo. Prije dvije godine u prvoj zoni već je posađeno oko 600 novih stabala, kojima su uz glavne, popunjene i sporedne ulice. Riječ je o sadnicama starima između šest i sedam godina koje su se dobro primile, tek ćemo rijetke morati zamijeniti jer su se osušile ili su oštećene zbog poljoprivrednih i drugih radova, npr. na potezu do Požara, odnosno Gundulićeve ulice – kaže V. Honjek-Golinac.

Zbog povećanog broja štetnika i bolesti koje uslijed klimatskih promjena iz godine u godinu napadaju drveće i biljke, u Virovitici se najčešće sade autohtone, otpornije vrste drveća. Naša sugovornica ističe kako je riječ o likvidambaru, hrastu lužnjaku, čamolikom hrastu i javor klenu, stablima koja se uspješno adaptiraju na naše područje i odolijevaju štetnicima.

– Jasen, koji je zbog štetnika ugrožen u cijeloj Europi, pa tako i kod nas, više se neće saditi. U gradskom parku još uvijek imamo stara stabla te vrste, koja su također godinama izložena štetnicima i bolestima. Općenito je u hortikulturi najveći izazov kako riješiti pitanje štetnika i bolesti. Odgovor traži i znanost, kao i ‘doktori za stabla’. Kod jasena je to sada borba s vremenom, ovisno koliko je drvo staro i koliko još može podnijeti. To nije problem samo Virovitice, već cijele Hrvatske, pa i šire, stoga se u rasadnicima također puno radi na istraživanjima i novim kultivarima. Zato i sadimo vrste koje su se pokazale otpornima – kaže V. Honjek-Golinac.

Ove godine Virovitica bi trebala dobiti malu novu zelenu oazu i to u Pejačevićevoj ulici, uz novo parkiralište, u blizini Dječjeg vrtića „Cvrčak“. Što se samog centra tiče, usporedo s obnovom svih dječjih igrališta ide i jedan dodatak postojećem igralištu u parku, uz zgradu Državnog arhiva, kaže naša sugovornica. Ističe kako još neće otkrivati detalje jer želi da svima bude iznenađenje.

igraliste virovitica

– Sigurno je da je postojeće igralište jedno od najposjećenijih u gradu i da treba više prostora za sve generacije djece i mladih, pa ću samo reći da se u tom kontekstu planira jedan dodatak, slobodno možemo reći jedno novo igralište koje će modernim, atraktivnim i zabavnim sadržajima omogućiti zabavu i rekreaciju onima koji je još nemaju – kaže V. Honjek-Golinac.

Uskoro počinje i redovno održavanje zelenih površina. Iako svatko želi da njegov kvart bude prvi na redu, košnja se odvija po prioritetima i zonama. Građani i za ovu godinu postavljaju pitanje što je sa „sivim zonama“, odnosno Industrijskom zonom ili Ođenicom, gdje odgovornost preuzimaju Hrvatske ceste, odnosno Hrvatske vode.

– Da, dio poduzetničkih zona ,uži dio grada te okolne zone održava Flora, a za ostatak su zadužene Hrvatske ceste. U suradnji s djelatnicima Grada dogovor za ovu godinu je da će površine biti pokošene na vrijeme, kao i kanali i prilazne ceste za koje i Grad, odnosno Flora reagiraju i odrade kada je potrebno. Znamo da je prošle godine bilo problema i oko rijeke Ođenice. S tim u vezi dogovoreno je da se ove godine redovno održava i taj dio. Za svaki problem i dalje apeliram građane da nam se jave na Komunalni info centar – kaže Vlasta Honjek-Golinac.

NOVA TRAVA U PARKU IZDRŽALA TEST

Gradski dvorac ostaje omiljeno sanjkalište u centru i za budućnost Dvorac i park oduvijek su bili omiljena lokacija za sanjkanje, a i ove zime srce grada privuklo je brojne mališane koji su uživali u spustu sanjkama oko dvorca. Bio je to pravi test za novu travu koja je prije dvije godine posađena u okviru obnove Gradskog dvorca i parka. Test je prošla s odličnom ocjenom, kaže V. Honjek-Golinac. Iako su svi očekivali da će sanjke ostaviti tragove na travi i doći do oštećenja, to se nije dogodilo.

– Trava, čije je sjeme kreirano upravo za naše potrebe, kada smo je sadili, pokazala se kvalitetnom i izvanrednom, te je opravdala naše povjerenje. Bili smo spremni na zamjenu onih dijelova zelenih površina za koje smo pretpostavili da će biti oštećeni zbog saonica i slično, no to se nije dogodilo. Oštećenja nema, pa nastavljamo redovito kositi, održavati i navodnjavati cijeli park, koji je sada kao cjelina završen i koji se više neće mijenjati – kaže V. Honjek-Golinac.

sanjkanje

Ističe kako je posljednji primjer kvalitetne trave još jednom pokazao važnost ulaganja u obnovu dvorca i parka. Mjesto je to koje danas okuplja Virovitičane i goste tijekom cijele godine, pa se na klupama, u šetnji, razgovoru i druženju ondje mogu vidjeti građani u svako doba dana i u svakoj vremenskoj prilici.

– Dvorac, park i šetnica srce su grada i drago nam je što ondje uvijek ima ljudi, što ih privlači taj prostor i što ga, vidi se, smatraju svojim i u njemu uživaju. To je, uz njegovu kulturnu i povijesnu ulogu, bio glavni cilj cijelog projekta obnove – ističe naša sugovornica.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content