Plenković: Pandemija ne jenjava, sutra će Stožer detaljnije govoriti o mjerama

Na današnjoj sjednici Vlade ministri su dobili informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i vezanom za potres.

– Imamo ubrzanje širenja zaraze, pandemija ne jenjava i ta situacija zahtjeva veliki stupanj opreza i pridržavanje mjera – kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku sjednice Vlade, piše Večernji.hr.

– Sutra će Stožer detaljnije govoriti o mjerama, posebno o održavanju školske nastave – dodao je.

– Vlada je odlučila prihvatiti zaključak da se nastavi s mjerama za travanj, 4000 kuna, skraćeno radno vrijeme, fiksni troškovi. Nastavljamo s najuspješnijom mjerom dosad, za koju smo izdvojili 10 milijardi kuna i ona se odnosila na oko 120.000 poslodavaca i 680.000 radnika koji su zahvaljujući mjeri Vlade dobivali plaću u proteklih godinu dana – kazao je Plenković.

Ta činjenica je dovela do toga da bismo do kraja ožujka trebali imati veći broj osiguranika nego što je to bilo prošle godine u ožujku. Dodao je i da vrlo dobro idu i uplate za doprinose, prema podacima Ministarstva financija.

– Pokazali smo kako je država stala iza svojih građana, poslodavaca, gospodarstvenika ali ono što je najvažnije iza radnika i njihovih obitelji – naglasio je premijer.

– Zbog situacije na Banovini ćemo nastaviti i s mjerom otpisa potraživanja i naknade za električnom energijom na potresom pogođenim područjima. To je važna mjera. HAC nastavlja s mjerom nenaplaćivanja cestarine na autocesti Zagreb-Sisak – rekao je.

Obilježili smo i prvu godišnjicu od potresa u Zagrebu brojnim aktivnostima, kazao je.

– Danas je Europsko vijeće, glavne teme su borba protiv Covid-19, distribucija cjepiva, kontrola…a govorit će se i o Sredozemlju, Turskoj. Izrazito je puno tema – kazao je premijer.

Dotaknuo se izvješća agencije Standard & Poor’s koja je zadržala kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini uz zadržavanje stabilnih izgleda

– To se uvelike podudara s našim procjenama ali i s procjenama EK – kazao je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o koronavirusu. Rekao je da je u svijetu broj slučajeva premašio 125 milijuna.

– Na sekvenciranje je poslano 2.162 uzorka. Od 161 sekvenciranih u proteklih tjedan dana 113 uzoraka je britanska varijanta koja sada čini 70 posto ukupnog broja sekvenciranih uzoraka. Do sada je Hrvatskoj isporučeno 514.830 doza cjepiva – kazao je Beroš.

HALMED je zaprimio 2019 prijava na sumnju na nuspojave. HZJZ je revidirao popis zemalja za koje se primjenjuju posebne epidemiološke mjere – Južna Afrika, Brazil i Zanzibar.

Strože mjere u četiri županije

– Nacionalni Stožer je donio četiri Odluke na prijedlog županijskih Stožera kojima se pooštravaju postojeće mjere. To su županijski Stožeri Primorsko-goranske županije, Karlovačke županije, Zagrebačke županije a također i Dubrovačko-neretvanske županije – izvijestio je na Vladi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Strože mjere tamo stupaju na snagu.

– Mjere se odnose na ograničenje okupljanja i broja osoba te obustava rada ugostiteljskih objekata, osim hotela, kampova, a dozvoljena je dostava pića, slastica… – kazao je Božinović. Provedeno je 18 802 nadzora, utvrđeno je 183 nepravilnosti.

Podsjetimo, država će u travnju nastaviti s potpornim mjerama za gospodarstvo zbog utjecaja pandemije koronavirusa na poslovanje, a nastavit će se i nadoknada računa za struju građanima na potresom stradalim područjima kao i nenaplata cestarine na autocesti Zagreb – Sisak, najavio je u srijedu premijer Andrej Plenković. Premijer je na konferenciji za novinare nakon užeg kabineta Vlade rekao da će Vlada zadužiti Hrvatski zavod za zapošljavanje da nastavi s mjerama za očuvanje radnih mjesta i tijekom travnja.

– Mjera od 4.000 kuna nastavit će se i za travanj za sve gospodarske subjekte koji su prema kriterijima u mogućnosti tražiti tu vrstu podrške – rekao je Plenković. Dodao je će Vlada nastaviti i s nadoknadom fiksnih troškova za one kojima je zbog mjera ograničenja uvedenih zbog borbe s covidom-19 poslovna aktivnost onemogućena na način kako je to bilo ranije.

(vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content