Popularna osječka “šumica” na lijevoj obali Drave postat će idealno mjesto za rekreaciju, nadomak središta grada

Danas (četvrtak) su započeli radovi na „Poučno pješačkoj stazi Tvrđavica“ prostoru popularne osječke „šumice“ na lijevoj obali Drave, između osječkog visećeg mosta i kupališta Copacabana, inače omiljenoj rekreativnoj zoni Osječana. Naime, nakon sječe drveća 2013. godine, a potom i pošumljavanja cijelog prostora s više od 6.000 sadnica autohtonih vrsta, sada će se prostor dodatno obogati postavljanjem različitih građevina i sadržaja, s ciljem poticanja građana na boravak u prirodi.

mini IMG 3405

– Projekt je vrijedan oko 100.000 eura, od čega je iznos potpore iz proračuna EU 85 posto dok ostalih 15 posto ide iz proračuna Republike Hrvatske. Lijepa je ovo vijest za naše sugrađane, s obzirom da su mnogi negodovali nakon sječe 2013. godine, a omiljeni prostor „šumice“ dugogodišnji je ukras grada Osijeka. Nažalost, prijetila je opasnost šetačima i posjetiteljima, pa je tada uklonjena vrsta euroameričke topole, a posađeni su hrast, jasen, trešnja, bijela topola i vrba. Uslijedile su godine usklađivanja i traženja rješenja za revitalizaciju prostora, s obzirom da se ovo područje nalazi u gospodarskoj jedinici Darđanske šume, a također je u obuhvatu područja Natura 2000, te Regionalnog parka Mura–Drava. Konačno smo uspjeli i sada su pred nama radovi, koji bi trebali završiti za šest mjeseci, a koji podrazumijevaju postavljanje pješačkih staza od prirodnih materijala, dva vidikovca, nadstrešnice sa stolovima i stolicama te obavijesne ploče – objasnio je Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek.

Podršku projektu i konačnoj realizaciji dugogodišnje ideje revitalizacije ovog prostora na području Mjesnog odbora Lijeva obala grada Osijeka dao je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

– Uvijek napominjemo kako su važni rekreacija i boravak u prirodi, osobito u posljednje vrijeme kada nam životni tempo djelomično određuje i pandemija koronavirusa. Osječanke i Osječani vole rekreaciju, prostor oko mostova i osobito ovdje s lijeve obale Drave uvijek je bio vrlo živ, a zahvaljujući ideji Hrvatskih šuma, sada će posjetitelji imati i dodatni sadržaj. Kada se jednog dana uredi kupalište i kada uvežemo i skate park i šetnicu kroz šumu, dobit ćemo izvrsno mjesto, jedan moderniji i ugodniji prostor za rekreaciju i boravak u prirodi u neposrednoj blizini grada – rekao je župan Anušić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content