Potpisani ugovori u sklopu projekta „Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije“ vrijedni 892.500 kuna

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i Goran Pavlović, direktor tvrtke Eco Consult d.o.o. iz Vrbovskog, potpisali su ugovore za „Izradu Idejnog projekta koji se odnosi na zahvat u Istražnom prostoru geotermalne vode „Virovitica-2“ i „Izradu projekta izrade istražne bušotine geotermalne vode s bušotinskim radnim prostorom za smještaj bušaćeg postrojenja na istražnom prostoru geotermalne vode „Virovitica-2“, ukupne vrijednosti 892.500 kuna.

Ugovor je potpisan u sklopu projekta „Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije“, ukupne vrijednosti 3.941.767,50 kuna, a vezano uz dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnoga razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija.

– Ovo je još jedan od projekata iz Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem II. kojim su slavonske županije dobile po 10 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za one projekte koji će se prijavljivati u idućem financijskom razdoblju. Uz ovaj projekt, dobit ćemo podlogu i saznanja za buduće bušotine. Time se otvara mogućnost ulaganja i u poljoprivredu kroz stakleničku i plasteničku proizvodnju, kao i za razvoj turizma. Ovo će privući i investitore jer često pitanje koje oni postavljaju je kako će se njihova investicija snabdijevati energijom, a geotermalna je danas jedna od najekonomičnijih izvora energije – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Projektni prijedlog „Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije“ provodit će se na području Virovitičko-podravske županije, na područjima gradova: Virovitice, Slatine i Orahovice, te općine Nova Bukovica. Predloženi istražni prostori odabrani su kao najpogodniji za procjenu geotermalnog potencijala i samim time buduće mogućnosti korištenja geotermalne energije u energetske svrhe (moguća proizvodnja električne energije, toplinarstvo, korištenje energije u poljoprivredne i druge svrhe).

Virovitičko-podravska županija provedbom projektnog prijedloga provest će istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije kako bi se definirala područja na kojima je moguće iskorištenje tog izvora energije u ekonomske i društvene svrhe, a što će omogućiti potrebne preduvjete za pripremu strateških projekata regionalnog razvoja.

(vpz.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content