Prema podacima konsolidiranih proračuna HR županija, VPŽ hrvatski je lider u povlačenju bespovratnih sredstava za svoje projekte

U 2019. godini, za koje su posljednje dostupni podaci konsolidiranih proračuna, najveći je udjel povučenih sredstava u odnosu na ukupno povučena po županijama imala Virovitičko-podravska županija, pa Ličko-senjska, Međimurska, Varaždinska i Osječko-baranjska županija. U odnosu na broj stanovnika najviše je povukla u toj godini Ličko-senjska, pa Virovitičko-podravska, Međimurska, Šibensko-kninska i Varaždinska županija, navodi portal župan.hr.

Riječ je o projektima koji traju nekoliko godina, a iznos povučenih sredstava koje smo analizirali na temelju konsolidiranih proračuna u 2019. godini odnosi se na fazu projekta u toj godini. U našoj analizi zbrojili smo  direktne i indirektne pomoći od EU. Za direktne su uzeta konta koja se odnose na tekuće pomoći od institucija i tijela EU-a i kapitalne pomoći od institucija i tijela EU-a, a za indirektne konto  pomoći temeljem prijenosa EU sredstava (tekuće i kapitalne izražene zajedno).

Prioriteti ulaganja su u zdravstvo, poljoprivredu, obrazovanje, gospodarstvo, ali i u razvoj kulturno turističke ponude. Velik dio županija prepoznaje važnost ulaganja u poljoprivredu, pa je i velik broj projekata vezanih za navodnjavanje. U novoj financijskoj omotnici bit će prilike za još više razvojnih projekata, a neke županije su već i napravile plan projekata.

Iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje 2014. – 2020. godine Republici Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno 10,7 milijardi eura tj. 81,56 milijardi kuna. Do 25. veljače 2021. godine ugovoreni su projekti u vrijednosti od 12,25 milijardi eura tj. 93,11 milijardi kuna odnosno 114,16% dodijeljenih sredstava. Ukupno je isplaćeno 5,24 milijardi eura (39,80 milijardi kuna) odnosno 48,80% dodijeljenih sredstava te je ovjereno 4,45 milijarde eura (33,84 milijardi kuna) odnosno 41,49% dodijeljenih sredstava.

Operativni program Konkurentnost i kohezija ima najbolji postotak ugovorenosti sredstava od 125,31% ukupno raspoložive alokacije, dok najbolji postotak isplaćenih sredstava bilježi Program ruralnog razvoja odnosno 65,70% dodijeljenih sredstava.

tablica jedan konso

– Godina 2019., bila je pokazatelj rasta investicija i novih europskih projekata, po čemu je Virovitičko-podravska županija, gledajući povučena sredstva po glavi stanovnika, jedna od vodećih u Hrvatskoj. Rezultat je to rada županijske uprave i županijske Agencije za regionalni razvoj VIDRA. Brojni projekti bili su u završnoj fazi te godine, a brojni su tek započeli te se trenutno nalaze u fazi realizacije ili su završeni. Naime, svake godine kontinuirano Županija aktivno s268udjeluje na svim relevantnim Pozivima na dostavu prijedloga te se tako sustavno već desetak godina prepliću potpisivanja ugovora za nove projekte s realizacijom postojećih od Kladara do Stare Jošave, od istoka do zapada naše županije gdje se prepliću gradilišta, investicije i nove projektne priče – komentirao je župan Igor Andrović.

IMG 3869

Sa 6,56 posto povučenih sredstava u 2019. godini, Županija je vodeća, a druga po povučenim sredstvima u odnosu na broj stanovnika, 819,13 kuna.

Od važnijih projekata u 2019. godini koja je bila vrlo dinamična po brojnosti projekata i povučenih EU sredstava u odnosu na proračun županije kao i oni koji su trenutno u fazi realizacije u Županiji izdvajaju njih nekoliko.

Centar za posjetitelje – Dvorac Janković Suhopolje– odnosi se na obnovu dvorca Janković u Suhopolju i nastavak je ulaganja županije u obnovu ruševnih dvoraca tj. kulturne baštine ovoga kraja te stavljanje istih u funkciju turizma. Virovitičko-podravska županija zadnjih godina pozicionirala se kao županija koja je prepoznatljiva po revitalizaciji objekata kulturne baštine na svom području. Obnova Centra za posjetitelje sa smještajnim kapacitetima vrijedila je gotovo 40 milijuna kuna a uslijedila je i rekonstrukcija perivoja, također iz EU sredstava putem prekogranične suradnje s Republikom Mađarskom, vrijedna 4,9 milijuna kuna. Spojem nekoliko različitih projekta nastao je Centar s 15 soba, 5D kinom i posjetiteljskim sadržajem koji spaja povijest i kulturnu baštinu s najmodernijom tehnologijom.

dvorac jankovic suhopolje snimio kristijan toplak 52

Zatim, važan je i projekt dogradnje i opremanja dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija Opće bolnice Virovitica vrijedan 50 milijuna kuna, koji je pridonio poboljšanju efikasnosti kroz bolju organizaciju poslovanja i bolje uvjete rada za zaposlenike u pogledu prostora, veće dostupnosti zdravstvenih usluga kroz pružanje dodatnih usluga za pacijente koji gravitiraju Virovitičko-podravskoj županiji, a nabavom nove medicinske opreme omogućeno je povećanje broja prijema u dnevnim bolnicama i smanjenje broja prijema na akutne bolničke odjele za 7,93% do 2024. godine. Glavne aktivnosti projekta su razvoj dnevne kirurgije, oprema za centralnu sterilizaciju, operacijske sale i jedinicu za intenzivnu njegu u objektu D1 (nova postojeća zgrada), opremanje dnevnih bolnica, nabava opreme za sljedeće odjele: pedijatrija, kirurgija, oftalmologija, interna te uspostava dnevnih bolnica – Dogradnja zgrade Aneks B1. Projekt je uspješno proveden u 2019. godini.

bolnica vtc 4

Tehnološko inovacijski centar Virovitica predstavlja znanstveno-istraživačku infrastrukturu od posebnog značaja za Virovitičko-podravsku županiju čija namjena jest provedba istraživačko-razvojnih projekata u znanstvenim poljima poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 17.559.424,21 kuna, financiran je bespovratnim europskim sredstvima u stopostotnom iznosu. Partneri u provedbi projekta te daljnjem radu su: Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek i Poljoprivredni fakultet u Osijeku.  Znanstvena zajednica će u Tehnološko-inovacijskom centru provoditi istraživanja koja će biti primjenjiva u poljoprivredi na našem području, ali i području cijele Slavonije. Istraživat će kulture koje se sade na našem području, ali i dio prehrambene tehnologije i proizvodnje te pomagati njihovom unaprjeđenju.

tic 2

Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici je najvažniji razvojni projekt Virovitičko-podravske županije u sektoru mljekarstva, vrijedan više od 36 milijuna kuna. Projekt je to Županije s partnerom Agronomskim fakultetom u Zagrebu. U stopostotnom iznosu financirat će se u sklopu Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema a otvorenje Centra očekuje se tijekom svibnja 2021. godine. Prostirat će se na dva kata i 1500 četvornih metara, nudit će usluge za istraživanje i razvoj novih proizvoda na bazi mlijeka, probne proizvodnje novih proizvoda od mlijeka prema zahtjevu poduzetnika iz mljekarskog sektora, usluge laboratorijskih istraživanja kao i edukacije.

sirana

Na području Virovitičko-podravske županije provedeni su brojni projekti energetskih obnova javnih zgrada od energetske obnove škola do obnove dvorana i domova zdravlja ukupne vrijednosti od 40 milijuna kuna.

Na području Županije, županijskim i europskim sredstvima, izgrađeni su novi poduzetnički inkubatori u Orahovici i Pitomači, dok je u Slatini, temeljito obnovljen i poduzetnicima prilagođen prostor bivšeg Doma zdravlja. Bio je to projekt vrijedan 28 milijuna kuna, Mreža inkubatora VPŽ, za što je Virovitičko-podravska županija, kao nositelj, dobila 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Tijekom kolovoza 2019. godine objavljeni su Pozivi za iskaz interesa poduzetnika te je  tijekom 2020. godine ukupno inkubirano 26 poduzetnika i 9 virtualnih stanara koji koriste usluge inkubatora a fizički nisu locirani u samom inkubatoru. Trenutno su u procesu ulaska u inkubatore još 4 poduzetnika.

PI Slatina 1

 

 

Budi STEMpatičan, najbolji je hrvatski EU projekt 2020. godine u kategoriji „Doprinos znanosti i inovacijama“ svih hrvatskih županija. Radi se o projektu ulaganja u znanje i ljude, obrazovno-odgojne djelatnike koji će ovim projektom prepoznati darovitu djecu u STEM području. Projekt “Budi STEMpatičan!” odnosio se na razvoj modela identifikacije i rada sa STEM darovitim učenicima u osnovnoj i srednjoj školi te izrade preporuka za unapređenje nastavne i izvanškolskih aktivnosti za STEM darovite učenike. Financiran je u okviru Europskog socijalnog fonda.

IMG 1077

 

Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna, projekt je vrijednosti  56,2 milijuna kuna te je trenutno u fazi realizacije. Navedenim projektom će se obnoviti dvorac Janković u Cabuni kako bi se stvorili preduvjeti za unapređenje upravljanja kulturnom baštinom na području Virovitičko-podravske županije i aktivnosti koje u integriranom programu potiču razvoj i promociju tradicije, kulture, zdravog načina života i stvaranje destinacije poželjne za život i razvoj kontinentalnog turizma. Projekt će se provoditi u razdoblju od 36 mjeseci. Budući Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković u Cabuni bit će jedna od točaka na povijesnoj plemićkoj ruti koja je novo uspostavljeni turistički proizvod Virovitičko-podravske županije, a koja spaja najljepše od Podravine i Slavonije.

(zupan.hr, Foto: K. Toplak i M. Rođak)

cabuna dvorac

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content