Projekt Slavonskog botaničkog vrta: I građani će moći zasaditi “svoje” stablo, a prvi je to učinio saborski zastupnik Ivan Radić

Potez uz lijevu obalu Drave između ZOO vrta i Pješačkog mosta Osječanima je jedan od omiljenih dijelova grada za rekreakciju, trčanje, nordijsko hodanje ili za popodnevnu šetnju, a izgradnjom „Slavonskog botaničkog parka“ na tom će potezu površine oko 1,70 hektara dobiti i tematsko edukativni park slavonskih autohtonih vrsta drveća i grmlja.

Suglasnošću Hrvatskih voda i udruge Zeleni Hrvatske dogovorena je sadnja oko 30 autohtonih vrsta drveća i 35 vrsta grmlja koje rastu u nizinskom i brdskom dijelu Slavonije i Baranje, postavljanje informativnih tabli s opisima pojedine vrste, staništa, fotografijama i sl. te postavljanje sjenice s klupama za održavanje terenske nastave i za potrebe građana Osijeka.

Projekt uređenja je izradio diplomirani inžinjer šumarstva Tihomir Rosandić, a koordinator realizacije projekta je predsjednik Zelenih Hrvatske Zdravko Peko.

– Želimo da ovaj prostor postane novi svojevrsni dnevni boravak u kojemu će uživati sve generacije Osječana i njihovih gostiju. Ovo je početak projekta, a posebno mi je drago što nam je podršku pružio saborski zastupnik Ivan Radić – istaknuo je Peko.

Osim edukativne i rekreativne funkcije, građani će u Slavonskom botaničkom parku moći i sami financirati te zasaditi svoje stablo za uspomenu na neku njima dragu prigodu.

Kandidat za gradonačelnika grada Osijeka i saborski zastupnik Ivan Radić simbolički je zasadio jedno stablo i time pružio podršku ovom hvalevrijednom projektu.

– Veliku pažnju u svome programu posvetiti ćemo upravo zelenilu, jer Osijek je oduvijek bio poznat kao zeleni grad. Stoga planiramo i uređenje Perivoja Gradski vrt na mjestu današnje tzv. Speedway staze. Naime, preseljenjem NK Osijeka na Pampas stadion Gradski vrt će pripasti Atletskom klubu Slavonija te će se time osloboditi pomoćni teren koji ćemo urediti u jedan novi perivoj, a u kojem će uživati stanovnici tog dijela grada – istaknuo je Radić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content