Promjene cijene plina od 1. travnja: Donosimo gdje najviše poskupljuje, a gdje pojeftinjuje

blank

Od 1. travnja mijenjaju se cijene plina. Za kućanstva čiji je opskrbljivač HEP Plin Osijek plin će poskupjeti za 6,4 posto, za 2,7 posto u Papuk Plin-u Orahovica, dok će u Plinkom Pitomača pojeftiniti za 0,4 posto.

To je rezultat Odluke o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom od 1. travnja do 31. prosinca 2021. koju je donijelo Upravno vijeće HERA-e. U HERA-i napominju da je tom odlukom određena cijena plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe, i to za 32 distribucijska područja opskrbe plinom u Hrvatskoj, piše Večernji.hr.

Krajnja cijena plina za javnu uslugu opskrbe sastoji se od troška nabave, troška distribucije i troška opskrbe plinom. Što se tiče troška nabave plina, on za razdoblje od 1. travnja 2021. do 31. ožujka 2022. iznosi 0,1422 kn/kWh, što je 5,83 posto manje u odnosu na razdoblje do 31. ožujka 2021.

Trošak distribucije plina odražava pak trošak korištenja plinskog distribucijskog sustava te je za regulacijsku godinu 2021., zasebno za svako distribucijsko područje, određen ranijim odlukama HERA-e te stoga nakon 1. travnja 2021. ostaje nepromijenjen. Trošak opskrbe plinom odražava troškove poslovanja opskrbljivača u obvezi javne usluge, uključujući troškove korištenja plinske infrastrukture – transport plina, skladištenje plina, korištenje terminala za ukapljeni prirodni plin – troškove energije uravnoteženja te ostale operativne troškove opskrbljivača.

6fd0d64ff266cf6992e1
Večernji list

A on je određen temeljem provedenog javnog natječaja za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom, za svako distribucijsko područje, i ostaje nepromijenjen u troipolgodišnjem razdoblju za koje je natječaj proveden od 1. travnja 2021. do 30. rujna 2024. Stoga su, objašnjavaju u HERA-i, nove cijene plina rezultat promjene troška nabave i troška opskrbe plinom. Tako će na 21 distribucijskom području plin pojeftiniti, a na njih 11 poskupjeti.

Za sva 32 distribucijska područja, prosječno za tarifne modele TM1-TM4, krajnja cijena od 1. travnja 2021. bit će 0,3 posto manja u odnosu na prosječnu cijenu plina u prethodnom razdoblju.

Prosječna godišnja potrošnja plina u kućanstvima iznosi oko 15.000 kWh pa će, primjerice, u korisnici HEP Plina za tu potrošnju kućanstva za iduću plinsku godinu plaćati 307,50 kuna više godišnje, u Papuk Plinu 131,25 kuna, dok će u Plinkomu račun za istu potrošnju biti 13,13 kuna manji.

Inače iznos godišnjeg i mjesečnog troška za plin krajnji kupac može saznati korištenjem aplikacije iPlin, odnosno u informatoru HERA-e za kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom.

U HERA-i podsjećaju da svi krajnji kupci kategorije kućanstvo imaju pravo odabira žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili slobodno na tržištu od istog ili bilo kojeg drugog opskrbljivača plinom koji je aktivan na maloprodajnom tržištu plina, pri čemu uvijek imaju pravo povratka s tržišnih uvjeta na javnu uslugu.

(www.icv.hr, vecernji.hr)