Stiže nam “pravo” proljeće: Za vikend će temperature rasti do 20°C

blank

Prije 44 godina, točnije 1977. godine, na današnji dan (24. ožujka) Virovitica se „grijala“ na gotovo ljetnih 25,4°C. To je ujedno i najviša temperatura zraka tijekom ožujka na području Virovitice od početka službenih mjerenja u bazi DHMZ-a, a to je od 1951. godine. Lani (2020. godine) smo se na današnji dan probudili u zimskom ruhu uz 12 centimetara snijega i -1,4°C. Danas ipak druga priča.

Jutros smo se probudili uz „hladnih“ 3°C. Danas, ali i sutra, ne očekujemo vremenska iznenađenja. Zadržat će se promjenljivo oblačno vrijeme sa sunčanim razdobljima. Na krajnjem istoku Virovitičko-podravske županije danas još može biti mjestimice malo kiše.

Vjetar umjeren, na udare mjestimice i jak sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnje temperature zraka očekujemo od 0°C do 4°C. Najviše dnevne od 10°C do 15°C.

Tijekom petka i subote očekujemo okretanje vjetra sa sjevernih na južne smjerove i porast temperature zraka. Vrijeme pretežno sunčano, a tijekom subote „vozimo“ do 20°C. U drugom dijelu dana postupno gomilanje oblaka koji će biti vezani za brzo i prolazno pogoršanje vremena koje očekujemo u noći sa subote na nedjelju. Vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove i povremenu kišu, mjestimice i pljuskove koji mogu biti praćeni grmljavinom. No, u nedjelju tijekom dana ponovno sunčano.

Jutarnje temperature zraka očekujemo od 2°C do 9°C. Najviše dnevne od 13°C do 20°C. Za kraj ožujka te početak travnja prognostički izračuni i dalje „crtaju“ ranoproljetnu toplinu – ponegdje do 23°C ili koji stupanj više.

(www.icv.hr, kp)