Strukovna grupa poljoprivrede: Zbog rješavanja evidentiranih poteškoća, neophodne su izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu

U Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Virovitica danas je održana 1. sjednica strukovne grupe poljoprivrede HGK Županijske komore Virovitica na kojoj su uz članove grupe, na čelu s predsjednikom Ivanom Gojevićem i predsjednikom Županijske komore Zlatkom Plešom, nazočili i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, predstavnici sektora za poljoprivredu i turizam HGK Žaklina Jurišić i Dražen Miloloža, te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok.

Tom prigodom Zdravko Tušek upoznao je nazočne o novostima u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU u razdoblju 2021. – 2027. g. prema kojem se državama članicama pruža veća fleksibilnost i odgovornost za odlučivanje o tome kako i gdje će ulagati financijska sredstva u okviru ZPP-a radi ispunjenja ambicioznih ciljeva postavljenih na razini EU-a za postizanje pametnog, otpornog, održivog i konkurentnog poljoprivrednog sektora uz istovremeno osiguravanje pravednije i bolje usmjerene potpore dohotku poljoprivrednika.

– Republici Hrvatskoj će za poljoprivredu biti na raspolaganju nešto manje od 5 milijardi eura – naglasio je državni tajnik Zdravko Tušek te upoznao sve nazočne o trenutnim aktivnostima po tom pitanju u Ministarstvu poljoprivrede RH.

– Trenutno kreiramo mjere i programe putem kojih ćemo raspisivati natječaje i omogućiti našim poljoprivrednim proizvođačima da financiraju svoje projekte da bi osigurali stabilnost dohotka kroz mjere izravnih plaćanja. Prema postojećem programu ruralnog razvoja, ove i naredne godine raspisivat ćemo natječaje po postojećim mjerama, a prošli smo tjedan s Europskom komisijom razgovarali kako ćemo rasporediti dodatnih 700 milijuna eura, a isto tako i 200 milijuna eura koje nam dolaze iz Fonda za oporavak gdje ćemo određenim mjerama poticati digitalizaciju poljoprivrede, ulaganja u nove tehnologije, inovacije i sve mjere koje će doprinijeti jačanju mladih i malih poljoprivrednika, a također i brigu o okolišu i zaštiti prirode, što je i jedan od osnovnih ciljeva – objasnio je Zdravko Tušek te se pri tom osvrnuo i na jedan od najvećih izazova s kojima se susreću, odnosno o provedbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu za kojega su zbog brojnih nejasnoća neophodne izmjene i dopune.

IMG 20210318 110633 1

– Postojeći Zakon o poljoprivrednom zemljištu na snazi je već više od dvije i pol godine. Po njemu je izrađen velik dio programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, a velik dio programa je i odobren od strane Ministarstva poljoprivrede, pa se i krenulo sa raspisivanjem natječaja. Naravno, kao i sa svakim drugim propisom, u praksi se naknadno uspostavi da određene stvari nisu dobro definirane, tako da smo i u ovom zakonu napravili analizu pravnog učinka i efekata koje on uzrokuje. Također smo ustanovili da imamo određenih izazova pa smo krenuli sa prijedlogom izmjena tog zakona koji je prošao konzultacije sa svim važnijim dionicima, a isto tako i na e-savjetovanju s građanima. Dobili smo velik broj komentara, prijedloga i sugestija zaprimljenih sa svih razina. Trenutno naše stručne službe u Ministarstvu poljoprivrede razjašnjavaju sve te nedoumice, a isto tako i pripremaju odgovor na sva pitanja te novi tekst zakona. Po svemu sudeći u narednim mjesecima će novi zakon ići u raspravu, a u trećem kvartalu ove godine bi bio i u konačnoj fazi donošenja. Ono na čemu inzistiramo je raspisivanje maksimuma koji se mogu dati u zakup pojedinim zakupoprimcima, jer tu smo imali određene poteškoće. Ostavljeno je samim jedinicama lokalne samouprave da poštujući postojeće proizvodno tehnološke cjeline, a isto tako i razvoj gospodarstva, odnosno davanje poljoprivrednog zemljišta onima koji mogu ostvariti dohodak i polučiti ozbiljne rezultate prije svega ispunjavanjem gospodarskih programa i prikazivanjem rezultata. Zemljište je resurs koje ako se u njega ulaže, mora stvarati i dodanu vrijednost, a to je ono što želimo utvrditi novim zakonom. I dalje želimo dati prioritet srednjim i malim poljoprivrednicima, odnosno onima koji stvaraju vrijednost  i onima koji su domicilni na svom području – naglasio je državni tajnik Zdravko Tušek.

Po istom pitanju dao nam je odgovor i županijski pročelnik Bojan Mijok koji je naglasio da je trenutno nezahvalno govoriti o kojim je točno poljoprivrednim površinama za zakup riječ.

IMG 20210318 110221 1

– Zakon o poljoprivrednom zemljištu raspisao je da svaka jedinica lokalne samouprave potpisuje za svoje područje natječaj o raspodjeli poljoprivrednog zemljišta. Prema sadašnjim podacima natječaji o poljoprivrednom zemljištu raspisani su u općinama Čađavica, Crnac i Nova Bukovica. Neki od tih natječaja nisu uspjeli proći na općinskom vijeću, neki natječaji su još u tijeku, neki su zatvoreni pa još uvijek ide evaluacija ponuda, a neke općine i gradovi čekaju Izmjenu zakona o poljoprivrednom zemljištu pa će onda raspisivati natječaj. Iz tih razloga u ovom je trenutku nezahvalno govoriti o kojim površinama je riječ, koje su u natječaju i koje će biti dodijeljene pojedinim jedinicama lokalne samouprave. No, možemo reći da su sve jedinice lokalne samouprave dobile suglasnost i Virovitičko-podravske županije i Ministarstva poljoprivrede na njihov program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, a na izazove koji tek po tom pitanju predstoje, siguran sam da ćemo zajednički riješiti na zadovoljstvo naših poljoprivrednika – obećao je pročelnik Bojan Mijok.

Predsjednik Strukovne grupe poljoprivrede Ivan Gojević osvrnuo se na aktualnosti u poljoprivredi s osvrtom na sjetvu ranih usjeva i stanje ozimih usjeva.

– Neovisno o otežanim okolnostima vezanima za pandemiju koronavirusa koja je na određeni način utjecala i na poljoprivredu, mogu reći da je stanje u našoj županiji dosta dobro. Svi planirani poljoprivredni radovi idu svojim tijekom i po tom pitanju uistinu možemo biti zadovoljni. Što se stanja jesenskih usjeva tiče, držim da je sjetva obavljena u optimalnim uvjetima. Zbog hladnoće koja je još uvijek prisutna, ima malo oštećenja na pšenici i drugim jesenskim usjevima, ali dolaskom toplih dana to se više neće ni primijetiti. Kada pak govorimo o ovom dijelu proljetne sjetve, postoje manji problemi vezani uz opskrbu sa sjemenom kukuruza i umjetnim gnojivom, no vjerujem da će do početka sjetve svi poljoprivrednici biti opskrbljeni svim potrebnim repromaterijalom za proljetnu sjetvu. Protekla godina je bila dosta dobra za ratare, a cijene svih žitarica su prilično porasle, tako da vjerujem da će ove godine ući u sjetvu sa više optimizma nego prošle godine – zaključio je Ivan Gojević.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content