Trgovci muljaju s jabukama, a o kojima je riječ, “državna” je tajna

Državni inspektorat jučer je izvijestio kako je od 85 inspekcijskih nadzora na isto toliko prodajnih mjesta (trgovine i OPG-i) od početka ožujka utvrđeno kako 25 partija (lotova) jabuka i krumpira ne udovoljava propisanim tržišnim standardima, piše Večernji.hr.

U akciju su krenuli nakon niza pritužaba hrvatskih proizvođača kako se voće i povrće, meso, mlijeko… iz uvoza na našem tržištu deklarira kao domaće i prodaje pod „hrvatskim“ brendovima nekih trgovačkih lanaca, označava šahovnicama i sličnim žigovima. Od ukupno 381 pregledane partije kod 33 različita trgovca, kod njih 23 nije bila navedena zemlja podrijetla te se, kako neslužbeno doznajemo, sumnja na uvoznu, odnosno poljsku jabuku. Preostale „dvije nesukladnosti odnosile su se na nepropisno označavanje“, objašnjavaju iz DIRH-a, zbog čega je doneseno pet usmenih rješenja o privremenoj zabrani raspolaganja proizvodom, dok su u ostalim slučajevima trgovci sami povukli sporne proizvode s tržišta. O kojim je pak konkretno trgovcima ili proizvođačima riječ, kao i o kojim količinama, iz DIRH-a ni ovog puta ne navode.

– Koji to zakonski propisi državnoj inspekciji ne dozvoljavaju da potrošače i medije obavijeste tko to laže i mulja na hrvatskom tržištu? – komentirali su jučer iz Hrvatske voćarske zajednice. S druge strane, tvrde, kazne su toliko simbolične da će ih već sutra svi ti neimenovani prevaranti nadoknaditi jednim šleperom novoga uvoza.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content