U Čačincima pokrenuta inicijativa za izgradnju spomen sobe Slavonsko-podravske željeznice

U Turističkom uredu u Čačincima održan je sastanak u cilju uređenja spomen sobe Slavonsko-podravske željeznice u Čačincima. Sastanak je inicirao poznati slavonski istražitelj Gutmannove željezničke pruge, autor monografije ”Moja sjećanja na Slavonsko-podravsku željeznicu” Belišćanin, tajnik Udruge za kulturu i umjetnost ”Zum” Belišću Dubravko Maričić.

– Na zamisao uređenja spomen sobe u Čačincima došao sam nakon dugogodišnjeg bavljenja izučavanjem nastanka, razvoja, nestanka SPŽ i života ljudi na Slavonsko-podravskoj željeznici. Predstavljajući knjigu u Čačincima upoznao sam Mirka Štefoka, Milu Krmpotića i Vladimira Grgurića koji su iskazali veliko zanimanje i interes za tu željeznicu.  Pričajući o prošlosti došao sam do saznanja da se među mještanima nalazi mnoštvo dokumenata, fotografija, priča i predmeta o željeznici za koje se nalaze vlasnici nemaju namjenu. U današnjem razgovoru smo spomenuli te obišli objekte na bivšoj željezničkoj stanici Gutmannove pruge koji stoje prazni i ruševni i mogu biti idealni za objekt kojem težimo – rekao je Maričić uz kojeg je kao  inicijator cijelog projekta sastanku nazočio predsjednik Udruge za kreativni razvoj i informiranje ”Valpovština” Vladimir Vazdar.

Sastanku su nazočili ravnatelj parka prirode Papuk i zamjenik načelnika općine Čačinci Alen Jurenac, direktorica TZ Ureda Čačinci Ana Marunica te poznavatelji povijesti Gutmannove željeznice Mirko Štefok iz Čačinaca te Duško Rađenović i Stipe Hornung iz Orahovice. Zaključak sastanka je bio da ovaj projekt mora saživjeti, a na prijedlog Duška Rađenovića u cijelu priču bit će uključen i Grad Orahovica kao grad u kojem je veleposjednik Gutmann ostavio dubok i neizbrisiv trag.

1003spzspomensoba 2

– Ovo je hvalevrijedna inicijativa i kao istraživač i ljubitelj povijesti ovoga kraja presretan sam što se netko uhvatio u koštaqc i želi sačuvati ovaj prebogati dio povijesti kako Orahovice tako i Čačinaca. Gutmann je puno toga dao i ostavio u našima dvaju mjestima i zato sam predložio da nešto slično bude i u Orahovici te novi sastanak s drugim dionicima koji moraju biti dio ove priče – rekao je Duško Rađenović.

Na sastanku je naglašeno kako će vrlo brzo biti održan i novi radni dogovor za ovu spomen sobu uz nazočnost i suradnju drugih dionika koji itekako mogu pomoći.

– U ovu priču ćemo uključiti HŽ, Virovitičko-podravsku županiju, naravno nas kao Park prirode te Grad Orahovicu u slučaju njihovog zanimanja. Riječ je o povijesti ovoga kraja ne samo željeznice, nego ljudi, kulture i običaja koju itekako treba pažljivo i ljubomorno čuvati te prikazati široj masi na adekvatan način kakav to i zaslužuje – rekao je ravnatelj parka prirode Papuk Alen Jurenac.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content