U eteru ICV radija gostovao saborski zastupnik Josip Đakić: Govorio o projektima i brzoj cesti

U emisiji Đir po županiji gost programu ICV radija bio je saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakića. Govorio je o aktualnostima u Hrvatskom saboru koje se tiču braniteljske populacije, kao i o brojnim kapitalnim projektima na području Virovitičko-podravske županije.

Istaknuo je kako je Sabor u petak izglasao sve zakonske prijedloge koji su bili raspravljeni.

– Od aktualnosti bio je Zakon o izmjenama i dopunama o pravima hrvatskih branitelja kako bi otklonili one poteškoće koje se u Zakonu nalazile, a to se tiče vještačenja hrvatskih ratnih vojnih invalida i onih koji su stradali u Domovinskom ratu. Uz to je Zakon o civilnim stradalnicima koji je nakon 12 izmjena prijašnjeg Zakona došao na red da bude samostalni Zakon. I bila je interpelacija o radu Vlade spram projekta Slavonija, Baranja i Srijem u kojem smo zapravo raspravili sve naše domaće županijske teme – rekao je Đakić.

Istaknuo je kako je na području Virovitičko-podravske županije u protekle četiri godine uloženo 2,4 milijarde kuna.

– Na primjer tu su četiri sustava navodnjavanja vrijedna 250 miliona kuna koji su evo pri završetku, većina ih je u funkciji, tako da kroz taj dio smo zapravo pokazali koliko želimo napredak Slavonije. Bez navodnjavanja nažalost nema konkurentne budućnosti. S druge strane 900 milijuna kuna ugovorenih je projekata kroz poljoprivredna gospodarstva, 780 miljuna isplaćenih, tako da sve one tvrdnje da su poljoprivrednici zanemareni i da nisu opskrbljeni sa svim onim što im Država može pružiti iz svojih resora, ali i iz korištenja sredstava fondova za ruralni razvoj, ne stoji – rekao je Đakić.

Istaknuo je i OB Virovitica koja je dobila 50 milijuna kuna vrijedno proširenje, kroz projekt dogradnje i opremanja dnevnih bolnica.

– Pri završetku je Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu koji će okupiti proizvođače mlijeka i uzgajivače koji će u zajedništvu sa Županijom stvoriti brend Virovitičko-podravske županije koji će biti stvarna budućnost. Pri završetku je i Tehnološko-inovacijski centar, u Pitomači aglomeracija koja je 260 miliona kuna i radi se kompletna odvodnja svih naselja općine Pitomača. Mislim da smo zapravo kroz ovo proteklo vrijeme ugovorili i završili toliko projekata koji zapravo znače stvarani boljitak i napredak i s time smo otklonili da se u našoj županiji, a i u ostale četiri Slavonske, ne radi ništa kao što su to neki mediji o tome pisali pa su to kolege iz SDP-a, a i drugi iz oporbe prihvatili kao zdravo za gotovo i počeli sa time raspravljati kao da je to činjenica. Činjenica je ono što se vidi, a bar u našoj županiji se od Pitomače do Orahovice kao i od Gradine do Voćina dobro vidi što se napravilo – rekao je Đakić dodavši da su u planu i brojni novi projekti.

Tema razgovora bila je i nezaobilazna brza cesta.

–  Istina, to je dugotrajan proces koji je odnio puno živaca i puno truda svima nama. Počela su arheološka istraživanja, radovi na njima su tijeku. Natječaj je raspisan za prvih 5,5 kilometara ceste Virovitica – Špišić Bukovica i mislim da smo evo postigli dobar korak sada u zadnje vrijeme, al` evo tjedno praćenje, podsjećanje, traženje i kontrola do kud je došlo sa projektom mogu samo polučiti rezultate i mi smo bili uporni. Premijer je bio u Virovitici i sam je govorio o tome i to mu je preokupacija jer je sam uvidio koliko treba vremena da se dođe do Virovitice. Žila kucavica, ta brza cesta bit će napravljena, onda možemo i u penziju – rekao je Đakić te istaknuo kako je pri završetku i projektiranje nastavka obilaznice prema Slatini.

Kao saborski zastupnik, dodao je, uvijek je dostupan svim gradonačelnicima,  načelnicima i županu.

– Onaj koji me zove taj sigurno kuca na prava vrata, nema tu problema koji ne možemo riješiti. Naučio sam da nema problema koji se ne da riješiti. Ne dozvoljavam nikome da kaže „ne može se“. Uvijek postoji način kako se može. Postoje i vrata na koja treba pokucati i postoje oni koji znaju kako se može. Ako ja ne znam, znam tko će znati – zaključio je Josip Đakić.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content