U hitnu saborsku proceduru poslan Prijedlog zakona kojim će se osigurati sredstva za sufinanciranje javnog cestovnog prijevoza, posebno za održavanje autobusnih linija

Foto: icv.hr, ilustracija

Vlada je na otvorenome dijelu 48. sjednice, uz predsjedavanje predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, raspravila 21 točaka dnevnog reda, među kojima su izmjene i dopune Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, dopune Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, izmjene i dopune Zakona o sportskoj inspekciji, Zaključak u vezi naknade potraživanja za toplinsku energiju isporučenu krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima, Zaključak u vezi sa Sporazumom o kupnji za proizvodnju, mogućnosti prioritetne nabave i opskrbu uspješnog cjepiva protiv bolesti Covid-19, a odgovorila je i na Interpelaciju o radu Vlade u vezi s upravljanjem sustavom civilne zaštite.

U hitnu saborsku proceduru poslan je Prijedlog zakona kojim će se osigurati sredstva za sufinanciranje javnog cestovnog prijevoza, posebno za održavanje autobusnih linija, te ukinuti neke obveze za auto-taksi prijevoznike i prijevoznike tereta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prijedlog je obrazložio činjenicom da je autobusni prijevoz putnika sve manje isplativ, posebno u slabije naseljenim područjima, pa su prijevoznici prisiljeni ukidati sve veći broj linija.

– Građani u pojedinim područjima, posebno u onima slabo naseljenim, nemaju uopće mogućnost korištenja javnog cestovnog prijevoza ili nemaju odgovarajući broj linija koje bi im omogućavale normalan život i zadovoljenje osnovnih potreba. Situacija je dodatno pogoršana zbog pandemije i mjera koje se provode zbog sprečavanja širenja zaraze, kojima se uz ostalo ograničava broj putnika u autobusima na 40 posto – rekao je Butković.

Stoga je, istaknuo je, neophodno čim prije osigurati sredstva za sufinanciranje javnog cestovnog prijevoza i sklapanje ugovora o javnoj usluzi u cestovnom prijevozu putnika između županija i prijevoznika. Uz to, prijedlogom zakona od obveze polaganja ispita o stručnoj osposobljenosti za auto-taksi prijevoznike oslobađaju se osobe koje su prema ranije važećim propisima obavljale tu djelatnost, ukida se obveza posjedovanja putnog lista u unutarnjem prijevozu putnika te obveza ishođenja licenci za obavljanje prijevoza tereta za vlastite potrebe vozilima iznad 12 tona.

(vlada.gov.hr)