U hitnu saborsku proceduru poslan Prijedlog zakona kojim će se osigurati sredstva za sufinanciranje javnog cestovnog prijevoza, posebno za održavanje autobusnih linija

Vlada je na otvorenome dijelu 48. sjednice, uz predsjedavanje predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, raspravila 21 točaka dnevnog reda, među kojima su izmjene i dopune Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, dopune Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, izmjene i dopune Zakona o sportskoj inspekciji, Zaključak u vezi naknade potraživanja za toplinsku energiju isporučenu krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima, Zaključak u vezi sa Sporazumom o kupnji za proizvodnju, mogućnosti prioritetne nabave i opskrbu uspješnog cjepiva protiv bolesti Covid-19, a odgovorila je i na Interpelaciju o radu Vlade u vezi s upravljanjem sustavom civilne zaštite.

U hitnu saborsku proceduru poslan je Prijedlog zakona kojim će se osigurati sredstva za sufinanciranje javnog cestovnog prijevoza, posebno za održavanje autobusnih linija, te ukinuti neke obveze za auto-taksi prijevoznike i prijevoznike tereta.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prijedlog je obrazložio činjenicom da je autobusni prijevoz putnika sve manje isplativ, posebno u slabije naseljenim područjima, pa su prijevoznici prisiljeni ukidati sve veći broj linija.

– Građani u pojedinim područjima, posebno u onima slabo naseljenim, nemaju uopće mogućnost korištenja javnog cestovnog prijevoza ili nemaju odgovarajući broj linija koje bi im omogućavale normalan život i zadovoljenje osnovnih potreba. Situacija je dodatno pogoršana zbog pandemije i mjera koje se provode zbog sprečavanja širenja zaraze, kojima se uz ostalo ograničava broj putnika u autobusima na 40 posto – rekao je Butković.

Stoga je, istaknuo je, neophodno čim prije osigurati sredstva za sufinanciranje javnog cestovnog prijevoza i sklapanje ugovora o javnoj usluzi u cestovnom prijevozu putnika između županija i prijevoznika. Uz to, prijedlogom zakona od obveze polaganja ispita o stručnoj osposobljenosti za auto-taksi prijevoznike oslobađaju se osobe koje su prema ranije važećim propisima obavljale tu djelatnost, ukida se obveza posjedovanja putnog lista u unutarnjem prijevozu putnika te obveza ishođenja licenci za obavljanje prijevoza tereta za vlastite potrebe vozilima iznad 12 tona.

(vlada.gov.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content