U miholjačkoj osnovnoj školi ponovno kuhani obroci: Djeca s roditeljima izabiru jela koja žele na jelovniku

U školsku kuhinju Osnovne škole Augusta Harambašića Donji Miholjac godinama se ulagalo s ciljem bržeg, kvalitetnijeg, zdravijeg i funkcionalnijeg pripremanja hrane za gotovo pet stotina učenika, a ta je škola prije dvije godine predstavljala Osječko-baranjsku županiju na konferenciji “Živjeti zdravo” gdje je prezentirala svoj rad pripremanja kuhanih obroka za učenike.

Prije epidemije koronavirusa, škola je investirala i u profesionalni konvektomat, odnosno parno-konvekcijsku pećnicu kojom se u kratkom vremenu može pripremiti velika količina ukusne i zdrave hrane. Uređen je i opremljen kompletan prostor školske kuhinje i blagovaonice, a nabavljena su dva profesionalna kuhinjska kotla od sto i sto pedeset litara, dok su uz pomoć Osječko-baranjske županije kupljena dva velika hladnjaka i dva velika zamrzivača.

Kupovinom profesionalne perilice posuđa riješen je i problem posluživanja hrane za 450 učenika u tri velika odmora

-Ciklus pranja traje tri minute, pa se za petnaest minuta uspijeva oprati i osušiti oko 130 tanjura i ostalog pribora za jelo – ističe ravnatelj OŠ August Harambašić Vedran Aladić dodajući i kako je cijeli prostor klimatiziran te su ugrađene dvije profesionalne nape da se mirisi tijekom kuhanja ne bi širili školom.

No, kako bi ispoštivali epidemiološke mjere morali su pribjeći kombinaciji suhih i kuhanih obroka. U skladu s tim u školskoj blagovaonici uvedene su dodatne podjele obroka uz dopušteni broj djece.

– Popuštanjem mjera i normalizacijom situacije s koronavirusom, opet planiramo pripremati kuhane obroke četiri do pet puta tjedno te se ponovno orijentirati na suradnju s lokalnim OPG-ovima – istaknuo je ravnatelj Aladić.

Dodaje kako su prije epidemije koronavirusa, roditelje redovito, tjedan dana prije kraja mjeseca, pisano obavještavali o jelovniku za sljedeći mjesec, a roditelji i učenici bi izabrali jela koja žele na školskom meniu.

-To je dobro rješenje jer se tako kuha isključivo ona hrana koju će učenici s veseljem konzumirati. Djeca u školskoj kuhinji najviše vole jesti tjesteninu s mesom, ali na jelovniku imaju i medaljone s rižom, ćevape s prilogom, riblje štapiće s pireom, pileće bijelo meso u umaku i slično. Uz kuhana jela djeci se servira i salata – zelena, kupus ili cikla- ističe ravnatelj.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content