U OB Virovitica krenula serološka testiranja: Sada možete saznati jeste li “prehodali” koronu

Na Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Virovitica danas (petak) je počelo serološko testiranje za sve zainteresirane građane. Želite li saznati jeste li preboljeli Covid-19, odnosno, imate li razvijena antitijela, možete saznati testom čija je cijena 250 kuna.

– Za test je potrebno naručiti se na Odjel za transfuzijsku medicinu u virovitičkoj Općoj bolnici. Testom se definira prisutnost protutijela kod simptomatskih i asimptomatskih pacijenata. Na njega se mogu prijaviti oni koji su preboljeli Covid-19, oni koji smatraju da su bili u kontaktu s oboljelom osobom, ali nisu bili dijagnostički obrađeni, kao i oni koji nisu imali simptome, ali žele saznati jesu li preboljeli bolest i kakav im je imunološki status. Ako je osoba preboljela bolest i ima negativan dijagnostički test, pozitivan rezultat ovog serološkog testa značit će da je organizam stekao određenu otpornost na virus – kaže Dinko Blažević, ravnatelj Opće bolnice Virovitica.

Testiranje će se provoditi dva dana u tjednu, a zainteresirani se trebaju prvo javiti na Odjel za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Virovitica, na broj 033/ 747-269, kako bi dobili termin. Na Odjelu poručuju kako je linija za narudžbe otvorena od danas (petak), u periodu od 13 do 15 sati.

Dr. Ljiljana Kucljak-Šušak, voditeljica Odjela, ističe kako će se nakon vađenja krvi rezultat čekati najviše 8 dana te da će pacijenti po nalaz morati doći osobno. Testiranje će se provoditi dok bude zainteresiranih.

– Ovaj test je važan iz nekoliko razloga. Po povišenoj razini antitijela znat ćemo tko je prebolio Covid-19, osobito kod osoba koje nisu imale simptome bolesti. Ujedno, vidjet ćemo i kakav je imunološki odgovor nakon cijepljenja.  Osoba kojoj ovaj test pokaže visoku razinu antitijela, moći će mirnije čekati red na cijepljenje, znajući da je očito preboljela bolest i posjeduje određenu zaštitu od koronavirusa u narednom periodu – kaže dr. Ljiljana Kucljak-Šušak.

Test će omogućiti i epidemiolozima vidjeti stanje vezano uz broj osoba koje su preboljele Covid-19, odnosno, u kojem postotku danas, godinu dana nakon izbijanja pandemije, možemo govoriti o broju onih koji su u ukupnoj populaciji preboljeli ovu bolest. Posljednje veće serološko testiranje bilo je krajem prosinca prošle godine, kaže dr. Kucljak-Šušak, uglavnom među populacijom medicinskih djelatnika.

Zahvaljujući testovima veće osjetljivosti, pokazalo se tada kako su oni koji su imali simptome bolesti imali razvijena protutijela, kao i da je kod velikog dijela cijepljenih već došlo do dobrog imunološkog odgovora, odnosno, da je tijelo nakon prve doze počelo stvarati potrebna antitijela na koronavirus.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content