U OBŽ samo 4 novopozitivne osobe: Mobilni timovi nisu aktivni i ne cijepe nemoćne osobe izvan ordinacija jer nema dovoljno cjepiva

U Kliničkom bolničkom centru Osijek u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 127 uzoraka od kojih su samo četiri bila pozitivni na koronavirus.

Dvije novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka, dok su druge dvije osobe s područja Valpova i Viljeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Na bolničkom liječenju nalaze se 64 osobe oboljele od Covida-19 od kojih je 51 u Kliničkom bolničkom centru Osijek, a njih 12 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 13 pacijenata s tim oboljenjem.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 948 osoba.

Policijski službenici proveli su 13 provjera osoba u samoizolaciji. Kršenje te mjere utvrdili su za dvije osobe, državljane Austrije, kojima je izrečena mjera samoizolacije u Erdutu od 06. do 16. ožujka 2021. godine, međutim 7. ožujka pojavili su se kao izlazni putnici na Graničnom prijelazu Duboševica-Udvar gdje su im uručeni prekršajni nalozi, odnosno izrečena novčana kazna od 8.000 kuna i 500 kuna za troškove postupka.

Na Graničnom prijelazu Erdut jučer je državljanin Njemačke predočio krivotvoreni PCR test, zbog čega je uhićen, a slijedi kriminalističko istraživanje.

Policijski službenici obavili su i 122 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenja propisanih mjera.

Tijekom vikenda (5. do. 8. ožujka 2021. godine) inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 212 nadzora provođenja epidemioloških mjera (174 u ugostiteljskim objektima, 25 u trgovačkim centrima, 4 u prodavaonicama, a ostalo u drugim objektima). Pri tomu su utvrdili 15 nepravilnosti te izrekli naloge za njihovo otklanjanje.

Nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije aktualne podatke o epidemiološkoj situaciji na konferenciji za medije iznio je načelnik Ivan Hampovčan, a na upit o postojanju mobilnih timova za cijepljene građana protiv koronavirusa naglasio je kako u sadašnjoj (drugoj) fazi liječnici opće medicine cijepe svoje pacijente, pa tako i bolesne i nemoćne osobe izvan ordinacija.

– Mobilni timovi trenutno nisu aktivirani jer nema dovoljnih količina cjepiva na raspolaganju, nego su predviđeni u trećoj fazi cijepljenja, odnosno masovnog cijepljenja. Tada je za područje Osječko-baranjske županije predviđeno sedam takvih timova u čijem će sastavu biti djelatnici domova zdravlja, privatnih koncesionara i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ- istaknuo je Hampovčan.

(www.icv.hr, tj)