U ovotjednoj emisiji “Jedni za druge” predstavljamo vam Udrugu osoba s invaliditetom Slatina

U emisiji „Jedni za druge“ koja je prvenstveno namijenjena osobama s invaliditetom i koja je u programu ICV radija emitirana 6. ožujka, gostovala je predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Slatina Dijana Zelenka koja nas je na početku emisije upoznala s poviješću udruge i glavnom cilju djelovanja.

– Udruga osoba s invaliditetom Slatina osnovana je krajem 1987. godine, a osnovala ju je Anđelka Zelenka sa kolegicama Ksenijom Juras Vujanović, Ljiljanom Randej i Marom Dobrić. Više od tri desetljeća aktivnog rada udruge, cilj je isti, okupljanje i organiziranje aktivnosti te pružanje pomoći osobama s invaliditetom u svim oblicima radi zaštite i promicanja zdravstvenih, socijalnih i drugih interesa, ostvarivanja zakonskih prava, senzibilizacije javnosti za njihove specifične potrebe, njihovo osnaživanje za stjecanje kontrole nad vlastitim životom i aktivno uključivanje u zajednicu na području Grada Slatine te općina Voćin, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje i Čađavica, Grada Orahovice i općina Čačinci i Zdenci. Izjednačene mogućnosti i neovisno življenje osoba s invaliditetom u lokalnoj zajednici vizija je UOSI Slatina, a misija osigurati socijalnu uključenost OSI putem promicanja njihovih prava i osnaživanja za neovisno življenje i pružanje različitih socijalnih usluga – rekla je na početku našeg razgovora predsjednica udruge Dijana Zelenka napomenuvši pri tom da je slatinska udruga ujedno i članica Saveza distrofičara, Saveza tjelesnih invalida i Saveza cerebralne i dječje paralize.

– Razlog tome je upravo zato što u našoj udruzi egzistiraju osobe sa svim oblicima invaliditeta i od svog osnutka kontinuirano djelujemo i provodimo mjere u cilju unapređenja kvalitete življenja osoba osoba oboljelih od mišićne distrofije, cerebralne i dječje paralize, multiple skleroze, para i tetraplegičara, amputiraca i ostalih osoba s tjelesnim invaliditetom. Strateški ciljevi usmjereni su upravo prema našim članovima, ali i ostalim osobama s invaliditetom na našem području, što znači da pružamo socijalne usluge osobama s invaliditetom, te osnaživanje korisnika kroz psihosocijalno savjetovalište. Također i osiguravamo mobilnost organiziranjem prijevoza osoba s invaliditetom prilagođenim vozilima koje smo nabavili putem projekata. Prvo namjensko kombi vozilo nabavili smo 2004. godine kroz projekt „Kombi koji život znači“, a nakon toga i drugo kombi vozilo. Važno nam je da osiguramo prijevoz svima onima kojima je zbog njihovog hendikepa javni prijevoz nedostupan, a držim da na taj način i doprinosimo što neovisnijem življenju osoba s invaliditetom. U prilog tome već duže vrijeme nudimo usluge osobnog asistenta i pomoći u kući i osiguravamo uvjete za zdravstveno savjetovalište – spomenula je samo neke od prioritetnih zadataka predsjednica Zelenka koja nas je pri tome i informirala da se broj članova u udruzi svake godine povećava.

– Udruga je s radom krenula s nekih dvadesetak članova, a sada ih je oko 350, što članova, što korisnika. Držim da je povećanje broja članova rezultat jačanja svijesti, kako osoba s invaliditetom za kvalitetnijim životom, tako i ostalih članova i suradnika kroz konstantno senzibiliziranje javnost putem informiranja o potrebama i pravima osoba s invaliditetom. S tim ciljem održali smo mnoge aktivnosti, a naši članovi bili su u organizaciji Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske na mnogim druženjima u sličnim udrugama diljem Lijepe naše neovisno da li se to radi o proslavama, radionicama ili kampovima. Do sad smo proveli uistinu dugačak niz aktivnosti, od edukacijskih, zabavnih, sportskih i kulturnih te sa zadovoljstvom mogu reći da je sve to naišlo na odobravanje naših članova, ali i društvene zajednice u cjelini, kako srodnih udruga, tako i ostalih građana i institucija, pa i Grada Slatine i VPŽ s kojima dobro surađujemo – rekla je predsjednica Zelenka koja se osvrnula i na neke probleme što se infrastrukture tiče.

– Na inicijativu udruge i u suradnji s Gradom Slatinom izgrađeni su prilazi za osobe s invaliditetom na nekim važnijim institucijama u gradu, ali ne i na svima, pa se nadam da će se to također riješiti. Općenito gledano, sve javne ustanove, neovisno radi li se o zdravstvenim službama, lokalnoj samoupravi, školama, ali također i javnom prijevozu, moraju imati riješen adekvatan prilaz za invalide, jer dok to nije tako, ne može se govoriti o integraciji osoba s invaliditetom koja se sve više širi u razvijenijim zemljama te poprima svjetski trend i značenje – poslala je poruku na kraju našeg razgovora predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Slatina Dijana Zelenka.

(www.icv.hr, bs, adf)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content