U prvih mjesec dana rada osječki krematorij bilježi znatan interes građana: Evo koja su pravila kod ovakvog načina sahrane

Tek mjesec dana od početka rada novi krematorij osječkog Ukopa već bilježi znatan interes i broj kremacija, a samo u prošlom tjednu obavljeno ih je devet.

Prema riječima direktora Hrvoja Ostričkog razlog tomu je prvenstveno niža cijena jer u Osijeku usluga kremiranja stoji 3435 kuna, a do sada je u Zagrebu za tu uslugu trebalo izdvojiti oko 6300 kuna.

-Sada imamo obrnutu situaciju, da nam iz Zagreba dovoze pokojnike na kremiranje. No, povod tomu nije samo cijena već i to što kod nas nema čekanja pa se kremiranje može obaviti dan, dva nakon što osoba premine- kaže Ostrički.

Inače, građani već znaju da oni koji imaju grobnicu, u nju mogu položoti urnu, dok oni koji nemaju, mogu to učiniti u kolumbariju.

– Zakup kolumbarija može dosezati preko 12 tisuća kuna, ali je to cijena za najnovije kolumbarije predviđene za šest do osam urni. Sva su ostala mjesta na ranije sagrađenim kolumbarijima zauzeta- istaknuo je Ostrički.

Stoga je Ukop započeo s parceliranjem zemljišta na južnoj strani groblja, gdje će građani moći zakupiti određenu kvadraturu prostora i za više urni, od četiri do šest, a iznad tih grobnih mjesta, tvrtka za ukop predviđa sadnju stabla japanske trešnje.

Na drugom dijelu Centralnog groblja, po uzoru na američki stil pokopa, urne će biti položene u kasete, a iznad njih će biti posađena trava te vodoravno položena ploča s imenom.

No, ima i onih koji žele ponijeti urnu s pepelom preminulog, kao u drugim zemljama, te ju prosuti negdje drugdje.

– Zakon o grobljima sadrži odredbe o ukapanju mrtvih i prema njemu to se obavlja samo u okviru groblja. Ipak u sklopu našeg groblja postoji ružičnjak još od 1984. godine namijenjen za posipanje pepela nakon kremacije i ta je usluga besplatna. Osim toga, kako je hrvatsko zakonodavstvo, pa tako i Zakon o grobljima, usklađeno s pravnom stečevinom EU, moguće je za sve koji to žele zbog simbolike i uspomene na umrlu osobu, odvojiti dio posmrtnih ostataka nakon kremiranja, u male spomen urne zapremine od 0,5 dcl, a koju onda bližnji mogu ponijeti kući na čuvanje, no ne smiju pepel rasipati primjerice u Dravu ili negdje dalje u prirodu – pojašnjava direktor Ukopa.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content